Vanaf deze week kunnen studenten zich bij studiefinancier DUO melden voor de nieuwe basisbeurs. Ze krijgen hem niet automatisch en moeten de beurs zelf aanvragen als ze er recht op hebben.

Als ze dat voor 1 september doen, krijgen ze de eerste betaling al in september, belooft DUO. Veel studenten hebben er vaart achter gezet. Maandagmiddag om vier uur stond de teller op 33.500 aanvragers en dinsdagmorgen waren dat er al 61 duizend, meldt DUO.

Campagne

De dienst is een campagne gestart met de slogan ‘Jouw basis, jouw beurs’ om studenten over de veranderingen voor te lichten. Wie al studiefinanciering heeft aangevraagd (bijvoorbeeld een lening of een ov-studentenkaart), krijgt ‘persoonlijk bericht over het aanvragen van de basisbeurs’.

Vanaf september kunnen studenten 110 euro per maand krijgen als ze bij hun ouders wonen en 275 euro als ze op kamers gaan. Die laatste groep krijgt er komend studiejaar bovendien nog 164 euro bovenop vanwege de inflatie.

Geld lenen schuld sparen financiering student blut portemonnee cash Stock illustratie klein – Migle Alonderyte

Lees meer

Na acht jaar is de nieuwe basisbeurs nu echt terug

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag unaniem ingestemd met de terugkeer van de basisbeurs…

Huidige studenten

De basisbeurs is aanvankelijk een lening, die pas kwijtgescholden wordt als je binnen tien jaar afstudeert. Anders moet je alles terugbetalen.

Nieuwe studenten hebben er voor de nominale duur van hun opleiding recht op. De huidige studenten kunnen een deel krijgen, als ze nog niet te lang hebben gestudeerd. Studenten die de basisbeurs deels of helemaal zijn misgelopen, krijgen een tegemoetkoming (359 euro per gemist jaar).

gieter-geld_BasvanderSchot

Lees meer

Let op, de basisbeurs moet je zelf aanvragen!

Studenten moeten de basisbeurs zelf aanvragen als ze er recht op hebben. Ze krijgen hem…