Actie Milieudefensie jongeren3 – Shell schelp – EUR campus – 25.5.2023_Esther Dijkstra
De Shell-zandbak met citaat van Ben van Beurden. Beeld door: Esther Dijkstra

Het zestal van Milieudefensie wilde op het plein voor de Food Plaza de multinational – en vooral studenten – herinneren aan het vonnis van de rechter dat Shell uiterlijk in 2030 45 procent minder koolstofdioxide moet uitstoten. Daarvoor hadden ze onder andere een nagebouwde ja-knikker meegenomen, een pomp waarmee aardolie uit de bodem gehaald kan worden. Ook hadden ze een zandbakje in de vorm van een Shellschelp bij zich, met daarbij een bord met een parafrase van voormalig topman Ben van Beurden van Shell: ‘Ik ga door met pompen wat ik pompen kan’.

Resoluut doch beleefd

Nog voordat de ja-knikker de campus opgereden was, werden de demonstranten al door beveiligers gesommeerd te vertrekken. De demonstranten waren hier verbaasd over, omdat ze zeggen dat ze bij de gemeente hadden gemeld dat ze op het adres van de universiteit hun actie wilden uitvoeren. Dat was niet gestuit op bezwaar.

Een van de demonstranten, Tim van Nes, vertelt dat ze volgens de beveiligers minstens twee weken van tevoren toestemming hadden moeten vragen aan de universiteit. Ook mochten ze meegebrachte flyers niet uitdelen worden vanwege het op de campus geldende flyerverbod. Volgens Van Nes waren de beveiligers ‘resoluut doch beleefd’.

Privéterrein

Uiteindelijk mocht de demonstratie, net als de wake voor een Palestijnse journalist vorige week, op de rand van de campus, net buiten de blauwe lijn, doorgaan. “Daar konden we uiteraard minder mensen aanspreken dan we wilden, maar we zijn alsnog best tevreden over de actie,” zegt Van Nes.

Van Nes zegt dat hij de demonstratie bij de gemeente telefonisch heeft aangemeld. Een woordvoerder van de gemeente zegt daar niets over te kunnen terugvinden. Zij benadrukt dat er geen toestemming nodig is om te demonstreren, wel vraagt de gemeente demonstraties tijdig aan te melden zodat een inschatting van de praktische gevolgen en eventuele veiligheidsmaatregelen gemaakt kan worden. Op de campus ligt dat anders. De universiteit beschouwt de campus als privéterrein en vereist daarom toestemming voor demonstraties, aan te vragen via een speciaal e-mailadres.

De jongerentak van Milieudefensie gaat de komende tijd meer universiteiten bezoeken met hun ja-knikker. Volgende maand zijn ze in Utrecht.

Lees meer

Beveiligers beëindigen wake voor vermoorde Palestijnse journalist, regels onduidelijk

Een wake voor de vermoorde Palestijnse journalist Shireen Abu Aqleh is vorige week…