Alex is genomineerd als Student van het Jaar vanwege zijn streven om mensen voor te lichten over diversiteit en inclusie, en die zaken op de universiteit te verbeteren. Samen met Laura den Dulk, de diversity officer van zijn faculteit, heeft hij iftars georganiseerd voor moslimstudenten tijdens de ramadan, ‘student-vertrouwenspersonen’ geregeld, lezingen gegeven over homo-emancipatie en intersectionaliteit en onlangs het idee van genderneutrale toiletten op de campus gelanceerd. Mensen die hem hebben genomineerd, beschrijven hem als uiterst bescheiden, vriendelijk en behulpzaam. “Soms is hij zo behulpzaam dat het ten koste gaat van de aandacht voor zichzelf”, aldus een van hen.

Lees meer

Dit zijn de finalisten voor de Student van het Jaar

De zes finalisten voor de Student van het Jaar-verkiezing zijn bekend. Alex Huang, Amran…

Wat vind je van je nominatie?

“Het kwam eerlijk gezegd als een complete verrassing, maar ik was er natuurlijk erg blij mee. Ik sta niet graag in de spotlights en probeer meestal dingen voor anderen te doen. Maar ik ben blij met de erkenning voor mijn inspanningen.

“Ik denk dat ik een ‘make-it-happen’-mentaliteit heb. Ik doe altijd mijn best om ideeën tot werkelijkheid te maken, en ik heb veel evenementen en beleid georganiseerd of ondersteund, hoewel ik natuurlijk samenwerk met andere mensen op de faculteit. Voor mij gaat het niet om één initiatief: een conferentie, een iftar, beleid en student-vertrouwenspersonen, ze zijn allemaal belangrijk.”

Waarom zet je je zo in voor diversiteit en inclusie?

“Mijn hart ligt volledig bij het helpen van mensen die zich qua identiteit anders voelen dan anderen. En ik heb het gevoel dat mijn team en ik verder kijken dan alleen naar hoe divers we zijn. We hebben hier zeker veel diversiteit, maar niet genoeg betekenisvolle inclusie.

“Ik heb in het verleden, en ook in Nederland, geworsteld met onrecht en discriminatie, dus ik weet hoe moeilijk het is als je je niet op je plek voelt. En hoewel het met de diversiteit aan Erasmus de goede kant opgaat, is er nog steeds veel werk aan de winkel. Ik wil gewoon kunnen helpen om mensen zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen, dat was ook het idee met de iftar. We wilden echt dat gemeenschapsgevoel creëren voor moslimstudenten en -medewerkers.”

Krijg je extra ondersteuning van iemand?

“Ik werk samen met de diversity officer van de ESSB, Laura den Dulk. We zijn het met elkaar eens dat we hier niet zijn om te laten zien hoe divers en inclusief we wel niet zijn, maar we kijken naar binnen, naar onze faculteit, en we maken beleid. Daarom wil ze altijd heel graag horen hoe ik tegen zaken aankijk, omdat ze weet dat ik wat jonger ben en weet hoe studenten denken. Door haar positie kan ze dingen makkelijker gedaan krijgen. Ook Marjolein Kooistra, de communicatieadviseur van de ESSB, is er altijd om onze evenementen te ondersteunen, suggesties te doen over communicatie en contacten te leggen.”

Heeft je motivatie te maken met je opvoeding?

“Ik ben queer en migrant en ik ben door mijn vader het huis uit geschopt. Mijn vader is erg conservatief en patriarchaal, en eerlijk gezegd denk ik weleens dat als ik niet queer was en niet die strijd zou hebben doorgemaakt, ik een klootzak zou zijn. Maar nu kijk ik erop terug en denk: als dat niet was gebeurd, zou ik hier dan zijn? Zou ik dan nog steeds geld gespaard hebben om in het buitenland te gaan studeren?

“Mijn oma gaf me een religieuze amulet met de godin van de zee. Ze heeft nooit echt begrepen waarom ik naar het buitenland wilde, maar gaf me toch een geluksbedeltje om me haar zegen te geven. Dit zit altijd in mijn achterhoofd, ook om mijn oma trots te maken. Het herinnert me er altijd aan om niet te vergeten wie ik ben.”

Vertel ons iets wat niemand over je weet.

“Mijn kleding is in de kindermaten. Ik ben nou eenmaal niet de grootste. En als ik dan toch bezig ben: plassen in een Nederlands urinoir is een hele opgave voor mij. Ik vind Nederlandse toiletten niet heel inclusief voor kleine mensen.”

De verkiezing voor de Student van het Jaar wordt georganiseerd door Studium Generale en Erasmus Magazine. De jury heeft de finalisten gekozen uit 104 nominaties. Vanaf 11 mei kun je stemmen op een van de studenten. Naast de online stemronde zijn nog twee stemrondes:  de jury stemt nog een keer en de laatste stemoptie is in de zaal op 31 mei.

Students of the Year 2023_nominaties_nominees_AmranMahamed-SüheylUyar&TevfikÇiçek-PimdeBoon-AlexHuang-ReneedeGroot_Thanh Nguyen

Lees meer

Stem nu voor de Student van het Jaar!

Wie wordt de Student van het Jaar? Alex, Amran, Hassnae, Pim, Renee of Süheyl en Tevfik?…