Het is misschien even wennen voor medewerkers. Sinds eind vorige maand verschijnt niet meer Google, maar de lichtgroene homepagina van Ecosia op hun computerschermen. ‘Search the web to plant trees’, staat er in de zoekbalk, met daaronder tekeningen van gekleurde bomen.

In tegenstelling tot Google is Ecosia CO2-negatief, wat inhoudt dat er meer koolstofdioxide wordt gecompenseerd dan dat er vrijkomt wanneer je de zoekmachine gebruikt. Dat komt door het verdienmodel van Ecosia, vertelt Jaap Cornelese, beleidsadviseur bij Erasmus Digitalisation and Information Services (EDIS). “De zoekmachine maakt heeft geen winstoogmerk en zet minstens 80 procent van de inkomsten die ze verdient aan advertenties om in het planten van bomen”, zegt hij. Inmiddels zijn er volgens Ecosia meer dan 173 miljoen bomen geplant.

Zoekmachines slurpen energie

Zoekmachines slurpen ontzettend veel energie, vertelt Cornelese. “Elke zoekopdracht lijkt misschien een klein ding, maar alle zoekopdrachten samen vereisen dat enorme datacenters continue draaien.” Ecosia wekt echter voor een groot deel zijn eigen energie op met behulp van zonnepanelen. “Bovendien geeft Ecosia er bomen voor terug.”

Ons gebruik van het internet in het algemeen zorgt voor zo’n 3,7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, schreef de BBC. Dat komt overeen met de hoeveelheid die de luchtvaartindustrie wereldwijd produceert.

Zoeken én bomen planten

EDIS adviseerde in eerste instantie om niet over te stappen naar de groene zoekmachine, zegt Cornelese. “Ecosia maakt gebruik van de zoekindex van Bing. In de IT-wereld wordt beweerd dat die zoekmachine minder goede zoekresultaten geeft dan Google.” Maar het College van Bestuur koos toch voor het duurzame alternatief, zoals dertig andere Nederlandse en buitenlandse universiteiten. Cornelese: “Je kan zoeken en geen bomen planten, je kan zoeken en wél bomen planten. Dan is de tweede optie inderdaad een stuk vriendelijker.”

Het is onduidelijk hoeveel koolstofdioxide de universiteit bespaart met de overstap. “EDIS weet van alles van IT, maar duurzaamheid is nieuw voor ons”, zegt Cornelese. “We zijn nog op zoek naar hoe we de effecten van IT op het milieu kunnen berekenen.”

Vanwege technische redenen hebben niet alle medewerkers Ecosia als nieuw startscherm gekregen, vertelt hij. Met name bij nieuwe medewerkers is de zoekmachine ingesteld. Iedereen kan nog steeds zelf een zoekmachine instellen. Cornelese: “We willen niemand dwingen.”

Onderzoek Ginie Servant corona- versus klimaatdepressie studenten 1 – Migle Alonderyte

Lees meer

Ruimere ov-regeling, rapport over banden met fossiele industrie en dialoogsessies. Universiteitsbestuur kondigt klimaatmaatregelen aan

Het College van Bestuur organiseert dit jaar veertien dialoogsessies over duurzaamheid.…

Lees één reactie