Volgens de universiteit heeft Buijs over UvA-collega’s en andere wetenschappers op sociale media woorden gebruikt als ‘monsters’, ‘extremisten’, ‘corrupt’ en ‘levensgevaarlijk’. Vergelijkbare berichten zou hij ook aan collega’s hebben gestuurd.

De veilige werkomgeving zou in het geding zijn en daarom is hij nu op non-actief gesteld. Hij mag niet meer doceren.

In een opiniestuk voor universiteitsblad Folia schreef Buijs in januari dat ‘non-binair’ en de ‘obsessie met voornaamwoorden’ een ‘lege hype’ zijn. Het zorgde voor veel commotie. Een aantal UvA-studenten riep op om Buijs geen les meer te laten geven.

De docent deed vervolgens een beroep op de klokkenluidersregeling en stelde de vermeende ‘woke’ cultuur binnen zijn faculteit maatschappij en gedragswetenschappen aan de kaak

De UvA zegt zijn melding nog steeds serieus te nemen: er is een onafhankelijke externe commissie aangesteld en het rapport wordt voor de zomer verwacht.

Omstreden

Buijs vindt landelijk weerklank maar is ook omstreden. Er worden Kamervragen over zijn kwestie gesteld en hij wordt aangehaald in debatten. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt in zijn antwoorden dat zowel een veilige werksfeer als de academische vrijheid belangrijk zijn voor onderzoek en onderwijs. Verder doet hij er geen uitspraken over.

Het Academiegebouw in Groningen

Lees meer

Debat met UvA-docent Laurens Buijs op Kringcongres afgelast

De UvA-docent Laurens Buijs is alsnog afgezegd als deelnemer aan een debat over…