Ook het gebruik van TikTok op privé-apparaten waarop werkmail wordt binnengehaald, raadt de universiteit ten zeerste af. ‘Omdat niet duidelijk is hoe TikTok met gegevens van gebruikers omgaat, brengt het privégebruik van TikTok ook risico’s met zich mee’, aldus het bericht aan alle medewerkers op MyEUR.

Spionagerisico

Een woordvoerder van de universiteit licht de beleidskeuze toe: “De AIVD stelt dat er een verhoogd spionagerisico is voor alle apps die worden gecontroleerd door landen met offensieve cyberprogramma’s gericht tegen Nederland en Nederlandse belangen. We hanteren het principe dat als je niet zeker weet dat onbevoegden geen toegang hebben tot persoonsgegevens, je ervan uit moet gaan dat dit wel plaatsvindt.”

De EUR volgt hiermee de Rijksoverheid die recent haar ambtenaren verbood om het populaire platform te gebruiken op apparatuur waarop ook vertrouwelijke informatie staat. De EUR wil niet zover gaan om het gebruik van de app te verbieden, maar zet in op ‘bewustwording’ van de risico’s richting medewerkers.

Gevoelig onderzoek

Ook Hogeschool Saxion liet eind vorige maand weten dat ze niet wil dat medewerkers TikTok op werkapparatuur gebruiken. Ook hier geldt geen verbod maar wel een dringend advies. “Saxion doet gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen te liggen”, aldus het hoofd informatiebeveiliging van de hogeschool tegen hogeschoolmedium SaxNow.

De universiteit heeft overigens wel een TikTok-account, maar doet er niets mee vanwege privacyredenen, laat de woordvoerder weten.