Jeremy Evans_Photo by Jochem Kooloos
Jeremy Evans. Beeld door: Jochem Kooloos

De expositie vindt plaats in de galerie van Studium Generale op de eerste verdieping van het Paviljoen. Er zijn 36 foto’s te zien die in veertien dubbelzijdige lijsten zijn geplaatst. De helft van de fototentoonstelling kan alleen door de ramen van buiten het gebouw worden bekeken, terwijl de andere helft binnen te zien is.

Normaal gesproken organiseert Studium Generale de tentoonstellingen in de galerie. Maar toen de laatste oproep voor een tentoonstelling niet genoeg inzendingen kreeg, bood student Jeremy Evans (Management of International Social Challenges) aan om te helpen. Als medeoprichter van PHOS Erasmus Creator Association, zoals de naam volledig luidt, kon hij rekenen op een uitgebreid netwerk van studenten die houden van fotografie: “Ons team had een ontmoeting met Studium Generale en binnen een uur gingen ze ermee akkoord dat we een tentoonstelling zouden organiseren. Het was heel erg last-minute. We hadden ongeveer twee weken om onze leden te mobiliseren, te selecteren welke foto’s we wilden tentoonstellen en alles in elkaar te zetten.”

Geluk

Uyen Dinh
Uyen Dinh fotografeerde haar moeder tijdens Chinees Nieuwjaar. Beeld door: Uyen Dinh

Verbonden zijn met de natuur, jong zijn, vrienden en familie zien, vreemde culturen ontdekken of een adrenalinestoot beleven – het zijn allemaal activiteiten die op de foto’s zijn afgebeeld en die verbonden zijn met het geluksgevoel. “We hebben een paar zeer grijze wintermaanden achter de rug, en we dachten dat het thema geluk daar wat licht in zou brengen”, legt Evans uit.

Geluk is een veelzijdig thema en betekent voor iedereen iets anders. “Elke fotograaf heeft zijn eigen verhaal achter het beeld, maar de kijker kan er een heel andere interpretatie aan geven. Daarom hebben we een tentoonstellingsgids gemaakt die het verhaal van de fotograaf vertelt. Deze is toegankelijk door de QR-code in de galerie te scannen.”

De gids vertelt de verhalen, bijvoorbeeld van een van de fotografen die zich realiseerde dat ze eigenlijk nog nooit een foto van haar eigen moeder had gemaakt. Ze besloot er een te maken tijdens Chinees Nieuwjaar. Het resultaat is een foto van haar moeder die elegant in een traditioneel Vietnamees kostuum in een hal staat. Een andere foto vertelt over een gelukkige herinnering aan een reis naar de woestijn, waar een groep vrienden met hun auto vast kwam te zitten in een duin. Met vereende krachten wisten ze er weer uit te komen en uiteindelijk vierden ze dat succes met een vreugdevuur onder de sterrenhemel.

Nieuwe creatieve vereniging

De tentoonstelling is een spannende mijlpaal in het ontstaan van PHOS. “Het was als een droom die uitkwam. We zijn Studium Generale ontzettend dankbaar voor de kans”, aldus Evans, nog opgewonden van het openingsevenement enkele weken eerder. De vereniging is ontstaan uit een verlangen naar een creatieve vereniging aan de Erasmus Universiteit. Evans, afkomstig uit Connecticut, is altijd al gepassioneerd door fotografie en hoopte verschillende creatieve studentenverenigingen te vinden toen hij in Rotterdam aankwam.

Een dergelijke vereniging bestond toen echter nog niet. Dus ging hij op zoek naar gelijkgestemde leeftijdsgenoten die geïnteresseerd zijn in creatieve uitwisseling en richtte vorig jaar samen met Jochem Kooloos (International Business Administration) en Marques Jose Tjowasi (International Bachelor Economics and Business Economics) de vereniging PHOS op. Hiermee hoopt hij andere studenten verder te helpen: “Als je als student een interesse hebt en je bent gepassioneerd over iets, ga er dan gewoon voor en neem initiatief om je eigen vereniging op te richten.”

brokenlinks

Lees meer

Expositie ‘The Broken Links’ laat je nadenken over menselijke verbinding tijdens de pandemie

Bij het International Institute of Social Studies is een kunstexpositie die je niet kan…