1 november 1972 staat gegrift in Jans geheugen. Dat was de dag waarop hij Tilly verwelkomde op de werkvloer. Jan was meteen volledig in de ban van zijn nieuwe collega. Het duurde precies een week of hij Tilly vroeg om mee te gaan naar de viering van de verjaardag van de universiteit. Na de plechtigheid was er een feest voor medewerkers. “Dat was dus ons eerste avondje uit”, zegt Tilly.

En dat bleek het begin van veel meer leuke avonden samen. “We gingen meestal naar een kroeg, want ik kende wel veel leuke kroegjes in Rotterdam”, vertelt Tilly. Jan, grappend: “Ik kende de kroegjes niet, maar wel de drank.”

Op 8 november een jaar later, ook op de datum van de Dies Natalis, zijn ze verloofd en op 15 augustus 1974 beloofden ze elkaar eeuwige trouw op het Rotterdamse stadhuis.

Verschillende karakters

Jan en Tilly Schildt-valentijnsverhaal-eigen foto
Jan en Tilly op hun trouwdag. Beeld door: eigen foto

De liefde, de humor en het plezier in het leven spatten er vanaf bij het stel. Ze plagen elkaar en maken elkaar aan het lachen. “Ik was verliefd op Jans persoonlijkheid én zijn uiterlijk. Hij was charmant en knap, en ik was dol op zijn lange donkere haar”, antwoordt Tilly op de vraag waarom zij voor Jan viel. Ze kijkt haar man aan. “Ja, Jan, toen was je nog knap!” Jan lacht. “Absoluut, ik leek op Elvis Presley!”

Hun karakters verschillen veel, zeggen ze. Tilly is bijvoorbeeld ondernemend, terwijl Jan een stuk rustiger is. Ze houdt van wandelen en loopt het Pieterpad, een wandelpad van 500 kilometer van Groningen naar Maastricht, opgedeeld in verschillende etappes. “En ik moet er niet aan denken om zo ver te lopen”, lacht Jan. “Daar heb ik een auto voor.”

Onderscheid tussen werk en privé

Ruim veertig jaar werkten Jan en Tilly op de universiteit. Jan was hoofd van de centrale afdeling Studentenadministratie, terwijl Tilly na een aantal jaren bij Studentenadministratie haar loopbaan vervolgde bij het Bureau Studentendecanen en het Wetenschapsknooppunt.

Het stel kon werk en privé goed scheiden, zeggen ze. “In de ochtend vertrokken we altijd samen, maar eenmaal op de campus hadden we ons eigen werk. En we gingen niet altijd samen naar huis”, vertelt Jan. “Ook hadden we afgesproken dat we voor acht en na vijf uur niet meer over werk praten”, voegt Tilly eraan toe. “Zo heb je ook een privéleven en het werkt prima.”

‘Je moet leren om naar elkaar toe te groeien en durven toegeven dat je soms fout zit’

Relatietip van Jan en Tilly

Ruzie uitpraten

Volgend jaar vieren Jan en Tilly hun vijftigjarige jubileum, maar hun liefde is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn, zeggen ze. “Ruzie en irritaties, meestal door een meningsverschil, horen er ook bij. Maar we zorgen ervoor dat het nooit lang duurt. Voordat je gaat slapen moet je het probleem al hebben uitgepraat”, vertelt Tilly. “Ja, dat is misschien een kleine wijsheid die we kunnen meegeven”, beaamt Jan. “Je moet leren om naar elkaar toe te groeien en durven toegeven dat je soms fout zit… want natuurlijk heeft Tilly altijd gelijk, hè”, zegt hij met een knipoog.

Lees 2 reacties