“Na twee colleges gingen we vanwege corona online en zag ik hem dus niet meer in het echt. Na de collegereeks mailde ik hem, omdat ik wist dat hij van Kunst naar Sociologie was overgestapt en ik overwoog ook zoiets. Ik had verwacht dat ik per e-mail een paar vragen kon stellen, maar toen stelde hij voor om er wandelend over te praten. En ik houd van wandelen, dus waarom niet! Hij bleek een hele goede luisteraar, heel makkelijk om mee te praten en heel respectvol. We hebben drie uur lang heel Groningen door gewandeld.”

Eén wandeling leidde tot meer wandelingen, tot Ferdi voorstelde om samen Star Wars te kijken. Omdat ze Leah heet, dat precies hetzelfde klinkt als Princess Leia uit Star Wars. Een riskante suggestie: Leah heeft nog nooit iets gezien van de beroemde space opera. Maar het pakt goed uit: drie filmtrilogieën later hebben ze een relatie. “Hij is zo fijn om mee te praten. En we hebben dezelfde humor. We zijn nu twee jaar bij elkaar. Er is een vrij groot leeftijdsverschil – we schelen 11 jaar – maar hij gedraagt zich niet anders dan ik, dus daar merk ik weinig van.”

Elke drie weken

Alleen woont Leah nu in Rotterdam, en Ferdi nog steeds in Groningen. “Het plan was dat we uit elkaar zouden gaan, want we geloofden niet in een langeafstandsrelatie. En ik wilde doen wat het beste was voor mijn carrière. Ferdi steunt mij daar volledig in.” Maar Leah en Ferdi gingen niet uit elkaar. “We zien elkaar in ieder geval elke drie weken; de ene keer ga ik met de trein naar Groningen, de andere keer rijdt hij naar mij toe. Het heeft onze relatie alleen maar versterkt en verdiept. ‘Distance makes the heart go fonder.’

Voorlopig werkt Ferdi als ambtenaar voor de Provincie Groningen terwijl Leah in Rotterdam studeert. “Hij wil wel kijken of hij een baan kan vinden op een plek waar ik naartoe wil, volgens hem is dat geen probleem. Want ik moet nog bedenken wat ik precies ga doen na mijn studie.”

Zenuwslopend

Met kerst heeft Ferdi voor het eerst mijn familie ontmoet in Duitsland. Dat was natuurlijk zenuwslopend. Gelukkig houdt hij net als mijn familie heel erg van spelletjes spelen, dus dat ging heel goed. Toen ik zijn familie in Drenthe ontmoette was het wat ingewikkelder: zij spreken helemaal geen Engels. Dus Ferdi en zijn jongere broer moesten tolken. Toch voelde ik me ook daar heel welkom.”