Eloïse Swets en Alexandra van Doorn zijn deel van het Team Eindejaarsgeschenken van de Erasmus Universiteit. Ieder jaar zorgen zij dat de kerstpakketten worden samengesteld en verzonden. Daarbij krijgen alle medewerkers de keuze om hun kerstpakket te doneren aan de voedselbank. Dit jaar zijn er 192 eindejaarspakketten gedoneerd. “Deze keer dachten we, misschien is het leuk als we nu ook helpen met het uitpakken en het sorteren van de pakketten”, vertelt Eloïse.

Medewerker 1 voedselbank EUR kerstpakket actie_Aysha Gasanova
Nicole Groen aan het werk in het distributiecentrum. Beeld door: Aysha Gasanova

In het grootste distributiecentrum van alle voedselbanken staan vijf EUR-medewerkers van de afdeling Marketing en Communicatie met de mouwen opgestroopt, om Nederlanders die onder de armoedegrens leven te voorzien van voedselpakketten. Strategisch adviseur Nicole Groen is voor het eerst in een distributiecentrum van de voedselbank. “Ik vind het triest dat de voedselbank nodig is”, zegt ze. ”Vooral in een rijk land als Nederland. Toch is het mooi om te zien dat er gedoneerd wordt en er zoveel vrijwilligers hier komen helpen”, vertelt zij.

Zwaar, maar gezellig

Medewerkers voedselbank EUR kerstpakket actie_Aysha Gasanova
Jorian Waleson en Floris Rietveld. Beeld door: Aysha Gasanova

Het is druk in het distributiecentrum, dus er wordt gestructureerd gewerkt. Zo is er iemand die de kratten op de lopende band plaatst en staan anderen achter de band om de kratten te vullen met eten. Floris Rietveld is senior webredacteur en vindt het interessant om te zien hoe het distributiecentrum werkt. Rietveld is bezig met het verdelen van aardappelen. “Dit is best wel zwaar, er komen zo’n veertienhonderd kratten voorbij en het gaat ook nog eens heel snel. Ik sta zeker niet stil hier.”

Gelukkig worden de medewerkers vergezeld door andere vrijwilligers. Ook de kerstsfeer zit er goed in, zo klinkt er continu kerstmuziek en af en toe zingt er iemand heel hard mee. Ook Jorian Waleson, campagneontwikkelaar, vindt het een gezellige boel. Hij had deze week vrij genomen, maar besloot ook te komen helpen. Hij staat niet bij zijn collega’s van de universiteit, maar helpt bij het sorteren van gedoneerde Picnic-bestellingen. “Ik vind het een supergoed initiatief van de universiteit, het is helemaal de kerstgedachte”, vertelt hij. “Ook zonder collega’s is het heel leuk, iedereen is hier enorm gezellig.”

Helpen is belangrijk

Medewerker 3 voedselbank EUR kerstpakket actie_Aysha Gasanova.jpg
Martha Bonefaas is een van de vrijwilligers bij het distributiecentrum. Beeld door: Aysha Gasanova

Eén van die andere enthousiaste vrijwilligers is Martha Bonefaas. Martha is 61 jaar en helpt altijd graag bij de voedselbank, zelfs wanneer dit door blessures moeilijk wordt gemaakt. “Ik heb een prothese in mijn arm, waardoor ik mijn linkerarm moeilijk kan bewegen. Toch wil ik hier zijn, want ik vind het zo belangrijk en leuk om mensen te helpen en mijn steentje bij te dragen.”

ChristmasTree -ESHPM-BayleBuilding_06Dec2022_Thanh Nguyen

Meer kerstigheid

De mooiste en meest controversiële kerstdecoraties op de campus

De campus is al helemaal in kerstsferen, en verschillende afdelingen hebben alles uit de…

Lees één reactie