Het onderzoek van Erasmus Magazine naar seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten van afgelopen april eindigde op de derde plaats in de categorie onderzoeksjournalistiek. De jury, die bestond uit wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk, New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen en Lucien Baard, onderzoeksjournalist bij Tubantia, prees het onderzoek vanwege de ‘gedegen manier van werken’. Want ‘hoewel de uitkomst niet verrassend is’, zegt het juryrapport, toont het onderzoek aan ‘dat studenten niet goed weten waar ze naartoe moeten’ als ze seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken. De publicaties van EM maken volgens de jury ‘op een indringende manier de urgentie duidelijk’.

Lees hier alles over het onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag:

 

Uitslag enquete seksueel grensoverschrijdend gedrag – Esther Dijkstra

Onderdeel van de Special

Seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten

Twee op de drie studenten geeft in een onderzoek van Erasmus Magazine aan dat ze weleens…

Het Leidse Mare kreeg de eerste prijs, voor een artikel over ‘slimme camera’s’ bij de ingangen van universiteitsgebouwen en collegezalen. Die camera’s waren bedoeld om mensen te tellen, maar Mare ontdekte dat de camera’s veel meer konden en dat het systeem slecht beveiligd was. De tweede plaats in deze categorie ging naar het Amsterdamse Folia, dat aantoonde hoe grote belastingadvieskantoren invloed uitoefenen op hoogleraren belastingrecht aan de UvA.

Gevoelig beschreven

Ook de prijs voor beste column van het afgelopen jaar ging naar Mare, voor een stuk van hoofdredacteur Frank Provoost. Hij bekritiseert daarin hoe de Universiteit Leiden wetenschapsfraude toedekte en met klokkenluiders omging. De derde prijs was voor de column ‘Ik ben blijkbaar heel beroemd’ in HvanA, het journalistieke medium van de Hogeschool van Amsterdam.

Een column van Dino Gačević, die iedere maand over zijn coschappen schrijft voor Erasmus Magazine, eindigde als tweede. Zijn column over een patiënt die aan een intensieve chemokuur begint is ‘een tikje schurend maar genuanceerd’, zo vindt de jury van schrijver Peter Buwalda, Volkskrant- en Opzij-columnist Asha ten Broeke en Volkskrant-journalist Toine Heijmans. “Een zeer pijnlijk situatie is op een gevoelige manier beschreven met goedgekozen woorden.”

Lees hier de column van Dino:

 

Print

Lees meer

Chemokuur

Geneeskundestudent Dino Gačević is dit jaar begonnen aan zijn coschappen. Iedere maand…

Video en podcast

Het Groningse Hanzemag (Hanzehogeschool Groningen) werd eerste in de categorie video en podcast, met een documentaire over de zoektocht naar woonruimte van drie internationale studenten. De tweede plaats was voor SAM, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, voor de podcast ‘Van Hier tot Gender’. En een podcast over complottheorieën van SaxNow (Hogeschool Saxion) werd derde.

De prijzen werden uitgereikt bij de jaarlijkse bijeenkomst voor onafhankelijke media in het hoger onderwijs in Enschede. De drie winnaars ontvingen ieder 250 euro.