“Er hing een heel gemoedelijke sfeer”, zegt Pinar Coşkun, projectmanager van het Erasmus Food Lab over de bezetting van het Sandersgebouw maandag. Samen met collega’s kookte ze soep voor de actievoerders. Ook maakte ze de ruimte schoon. “De studenten zijn onze kinderen, dus ik wil voor ze zorgen.”

Soep

Coşkun vindt het ‘gek’ dat het College van Bestuur niet langskwam om een gesprek aan te gaan. “Ik hoopte dat ze zou komen praten met de actievoerders, onder het genot van wat soep”, zegt ze.

In plaats daarvan kwam de ME aan het begin van de avond. “Dat vond ik heel vreemd”, zegt Coşkun. “Ik ben niet zo’n activist, dus ik had de ME nog nooit meegemaakt. Die ziet er wel erg indrukwekkend en bedreigend uit.”

bezetting sandersgebouw 28-11 Wouter Sterrenburg

Lees meer

Activisten bezetten Sandersgebouw Erasmus Universiteit

Zo'n veertig mensen hebben maandagochtend het Sandersgebouw op campus Woudestein bezet.…

Totale quatsch

Ook Derk Loorbach, hoogleraar Transitiekunde aan de EUR, was gedurende de dag regelmatig aanwezig. “De actievoerders kwamen met goede eisen, hadden een goed programma en hebben maatschappelijke betrokkenheid laten zien”, zegt hij. “Ze waren allemaal ook heel vriendelijk en braaf.” Dat de veiligheid niet te waarborgen was noemt hij dan ook ‘totale quatsch’.

Volgens Loorbach heeft de universiteit verkeerd gereageerd op de bezetting. “Er was veel te veel politie”, zegt hij. “Dit is een schoolvoorbeeld van een overreactie van een gevestigde orde die zich bedreigd voelt en daarom hard geschut inzet. Maar dat is voor geen enkel regime een succesvolle langetermijnstrategie.”

Het bestuur had juist in gesprek moeten gaan met de actievoerders, vindt Loorbach. “De universiteit zegt een positieve maatschappelijke impact te willen maken. Het college doet haar best om duurzamer te worden, maar het gaat nog niet ver genoeg. Dit was de kans om samen een debat te voeren.”

Gepantserde mannen

Vanuit zijn kantoor in het Sandersgebouw heeft Joshua Kruithof, voorzitter van de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam, de bezetting van begin tot eind gezien. “Ik had geen idee dat dit zou gaan plaatsvinden, dus het kwam heel onverwacht voor mij”, zegt hij. “Mensen stonden gewoon te babbelen met een kop koffie, maar de sfeer veranderde wel toen er ineens gepantserde mannen binnenkwamen die de boel kwamen schoonvegen.”

Hoewel Joshua achter de eisen van de actievoerders staat, begrijpt hij dat er ingegrepen is. “Ik vind het zonde dat een stuk of tien mensen niet wilden gaan nadat ze hun punt gemaakt hadden. Dan gaat je middel je doel voorbij en creëer je meer polarisatie, vind ik.”

OccupyEUR Bezetting Sanders – Occupy EUR – klimaat – protest – ontruiming 1 – Wouter Sterrenburg

Lees meer

Politie ontruimt Sandersgebouw, ongeveer tien demonstranten weggevoerd

Studenten en medewerkers van OccupyEUR zijn maandagavond rond half zeven vertrokken uit…