Een diploma halen in iets wat niemand kan definiëren, kan soms voelen alsof je duizenden euro’s uitgeeft aan een retraite om jezelf te vinden, om er vervolgens achter te komen dat er geen zelf is. Terwijl ik een baan probeer te vinden in deze verwarrende wereld, heb ik vaak met de gedachte gespeeld om in plaats daarvan schrijver te worden. Maar als schrijven mijn werk wordt, blijft het dan leuk? Is het wel mogelijk om iets leuks te doen voor de kost?

De generatie van mijn ouders heeft een duidelijk antwoord op die vraag. Wil je iets leuks doen? Ga je gang maar je krijg er niks voor. Er zijn een heleboel creatieve bureaus die jou gratis en voor niets uit de naad laten werken. En dat is even leuk, totdat je er genoeg van hebt om jezelf te identificeren als een van die mensen die ‘nooit eens lekker uit eten kunnen gaan’.

Dus langzaam maar zeker ga je er steeds begeriger kijken naar die creatieve banen die wel goed betalen. Je ontdekt dat je grappen kunt schrijven voor een bedrijf dat geld verdient door mensen in de schulden te jagen door het stimuleren van hun comfortwinkelen. Het duurt alleen niet lang voordat je vrienden van je vorige baan beginnen je te bekritiseren omdat je voor een groot, fout bedrijf werkt.

Diagram Dora column 2
Figuur 1.

Dus je bent weer terug bij af. Maar je bent wel gewend geraakt aan uit eten gaan en eigenlijk wil je niet terug naar tonijn uit blik, vijf dagen per week. Alleen… het magnetische gezoem van je morele kompas (je linkse vrienden die nog steeds bij je vorige baas werken) houdt je ’s nachts uit je slaap. Er zit nog maar één ding op, en dat is werken bij de interne communicatieafdeling van een overheidsbedrijf. Je verdient goed, en je kunt weer met gerust hart in de spiegel kijken. Maar de ware inspiratie is al een tijdje zoek.

De realiteit is dat het onmogelijk is om een leuke, goedbetaalde en ethische baan te vinden na je studie. Zoals je in figuur 1 kunt zien, zit er een duidelijk gat in het onderzoek naar welke banen dat kunnen zijn. Ik denk dat ik het maar aan de studierichting zelf overlaat om dat probleem op te lossen.

Lees meer

Geen hosselaar, maar ook geen monnik

De ene na de andere medestudent van columnist Dora Tolstoy post zijn of haar eerste baan…