“We beseffen heel goed dat de leden van onze vereniging af en toe voor overlast zorgen”, vertelt Rosa Jelsma, voorzitter van studentenvereniging RSC/RVSV, op het podium in zalencomplex Pro Rege. Ruim honderd buurtbewoners luisteren toe tijdens de jaarlijkse bewonersbijeenkomst in Kralingen.

Haar bestuur is hard bezig om dit aan te pakken, vervolgt ze. Veel leden van de vereniging wonen in studentenhuizen in Kralingen. “We maken onze eerstejaars al vanaf het eerste moment ervan bewust dat ze zich bevinden in een woonwijk. Dit benadrukken we het hele jaar door, via mails of andere communicatiekanalen. Op drukke avonden lopen we zelf in de buurt rond, ten eerste voor de veiligheid van onze studenten, maar ook zodat we overlast kunnen beperken.”

Stoplichtmodel

Ook de gemeente praat de bewoners bij over de aanpak van overlast door studenten in de wijk. Onder andere wethouder Vincent Karremans en veiligheidsregisseur woonoverlast Rob Keereweer zijn aanwezig. Ze vertellen hoe het staat met het stoplichtmodel. Momenteel staan twee huizen op rood. In de ergste gevallen grijpt de burgemeester in en krijgen de bewoners en de eigenaar van het pand boetes.

“Ze krijgen dan een gedragsaanwijzing die bepaalt wat ze echt niet moeten doen”, zegt Keereweer. “Mochten ze doorgaan met overtredingen, dan kan de gemeente de kamervergunning intrekken.” Tot nu toe zijn er nog geen boetes opgelegd of vergunningen ingetrokken.

‘Vorig jaar liepen de emoties hoog op, omdat de bewoners het gevoel hadden dat de gemeente niet naar hen luisterde’

Arthur ten Have

Nog steeds overlast

Het is moeilijk te zeggen of de situatie in Kralingen verbeterd is ten opzichte van vorig jaar, zegt Arthur ten Have, de voorzitter van bewonersinitiatief STOK. Overlast wordt vaker gemeld en de meldingen worden beter geregistreerd. “De maatregelen lopen pas sinds februari, dus we kunnen nog niet concluderen of het echt werkt.” Wel is de sfeer dit jaar kalmer dan bij de bijeenkomst van vorig jaar. “Toen liepen de emoties hoog op omdat de bewoners het gevoel hadden dat de gemeente niet naar hen luisterde”, vertelt hij.

Maar de problemen zijn nog niet opgelost. In haar betoog zet bewoner Sanneke van Hassel een aantal voorbeelden op een rij, met name uit Kralingen West – volgens de gemeente de wijk met het hoogste percentage studentenkamers van Rotterdam. “Ik ken bewoners die tientallen avonden hebben besteed aan het schrijven van bezwaarschriften tegen kamervergunningen en hoorzittingen bijwonen”, vervolgt ze. “Overlast melden en bezwaar maken tegen kamervergunningen zijn echt niet onze hobby’s.”

fietsen wonen kralingen studenten studeren op kamers huisvesting – sanne van der most

Lees meer

Spreekuur in Kralingen: ‘Ik heb het niet meer zo op studenten’

Op een spreekuur konden bewoners van Kralingen afgelopen woensdag hun ongenoegen uiten…

Internationale studenten

Voor het eerst dit jaar is de Erasmus Universiteit ook vertegenwoordigd op de bewonersavond. Hoofd Studentenvoorzieningen Joop Matthijse is aanwezig om te luisteren naar de klachten. Hij vertelt dat de universiteit samenwerkt met studentenhuisvester SSH om overlast door internationale studenten tegen te gaan. “Maar verder kunnen we niet aan veel knoppen draaien”, zegt hij.

Tussen de bewoners zitten Cloé en Thomas, twee internationale studenten die International Business Administration studeren. “We weten dat studenten veel problemen veroorzaken en we willen er meer over weten”, zegt Cloé. Sinds augustus wonen ze in het Lusthofkwartier. “Het heeft ons heel veel moeite gekost om dit huis te vinden en we willen het niet kwijt. Daarom willen we weten wat we wel en niet kunnen doen”, vertelt Thomas. Zelf spreken ze geen Nederlands, maar hun buurvrouw is er ook en vertaalt de gesprekken. Thomas: “Internationale studenten weten niet dat dit een groot probleem is, omdat alle informatie in het Nederlands is. Iedereen praat over internationale studenten, en als internationale studenten willen we deel uitmaken van de discussie.”

Hoe werkt het stoplichtmodel?

Het ‘stoplichtmodel’ is het belangrijkste onderdeel van de aanpak van overlast in Kralingen. Na een melding checkt de gemeente dat er inderdaad sprake is van overlast. Zo ja, krijgt het huis vijf punten. Tot tien punten staat een huis op groen. Van tien tot dertig punten wordt dat geel. De groene en gele huizen krijgen iemand van de gemeente op bezoek. Vanaf dertig punten staat een huis op oranje en dan gaat gemeente de bewoners én de eigenaar aanschrijven. Rood is boven de zestig punten. Dan kan de burgemeester een stevige laatste waarschuwing geven, een ‘gedragsaanwijzing’. Gaat het huis weer in de fout, dan volgt per volgende overtreding een boete van 500 euro voor de bewoners en 2000 euro voor de eigenaar . Mochten bewoners nog doorgaan dan is er een risico dat de kamervergunning wordt ingetrokken.

Als er een half jaar geen meldingen zijn over een huis, raakt dat huis tien punten kwijt. Zo kan een huis zakken van de ene kleur naar een andere. Op dit moment staan twee studentenhuizen op rood, 18 op oranje, 38 op geel en 65 op groen.

Kralingen avond 8

Lees meer

Drie studenten aangehouden bij huisfeestje na aanval op politie

Een huisfeestje aan de Wildeveenstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag is behoorlijk…