Quotum

Anastasia 1
Anastasia Iarovaia. Beeld door: Wouter Holleman

Anastasia Iarovaia (22, Media & Creative Industries) uit Rusland ziet een quotum wel zitten. “Universiteiten zouden moeten inschatten hoeveel woonruimte er is en daarop baseren hoeveel studenten ze kunnen aannemen.” Ze begreep van vrienden dat die van de Amsterdamse universiteiten te horen kregen om niet naar Nederland te komen als ze nog geen accommodatie hadden. “Ik vind dat best kwalijk, dit bericht had veel eerder moeten komen.”

Anastasia voelt zich nog wel welkom in Nederland en vindt het logisch dat er wordt gedebatteerd over internationale studenten: “Het is beter om er over te praten dan studenten zomaar te laten komen, en ze vervolgens om kamers te laten vechten.”

‘No internationals’

Stanislaw 1
Stanislaw Jodlowski. Beeld door: Wouter Holleman

“Er hangt een vijandige sfeer in Nederland”, vindt Stanislaw Jodlowski (19, International Business Administration). Hij kijkt heel anders naar de discussie over internationals. “Mensen gebruiken dezelfde taal die door racistische mensen wordt gebruikt en veel Nederlanders doen niet eens een poging om naar de positieve kant van internationale studenten te kijken.”

De student uit Polen vindt dat de wooncrisis de oorzaak is van het probleem, die volgens hem niet alleen in Nederland, maar in heel Europa heerst. Hoewel hij niet wil zeggen dat Nederlanders racistisch zijn, ziet hij discriminatie tegen internationale studenten wel toenemen. “De groep die het makkelijkst is om aan te vallen, die wordt aangevallen.” De woningcrisis wordt volgens Stanislaw bij internationale studenten in de schoenen geschoven: “Eerst was het: immigranten stelen onze banen. Nu is het: buitenlandse studenten stelen onze woningen.”

Stanislaw had veel moeite met het vinden van een kamer toen hij naar Nederland kwam. Hij denkt zelf dat dat kwam omdat hij geen Nederlands sprak. Twee maanden lang reageerde hij op kamers, maar hij werd geen enkele keer uitgenodigd. Uiteindelijk moest hij via een dure makelaar accommodatie regelen.

Nederlands leren

Milka 1
Milka Laakkanen. Beeld door: Wouter Holleman

Milka Laakkanen (23) uit Finland volgt na een bachelor in Maastricht de master International Commercial Law aan de EUR. Ze snapt  beide kanten van de discussie. “Aan de ene kant begrijp ik het idee voor quota wel, maar aan de andere kant lijkt het alsof internationals niet welkom zijn.” Ze heeft het idee dat Nederlandse universiteiten te veel studenten toe laten, zeker nu na Brexit meer studenten voor Nederland kiezen. Universiteiten zouden volgens Milka beter moeten kijken of het allemaal past: “Het is natuurlijk niet fijn als je wordt toegelaten op de universiteit en vervolgens een mail krijgt waarin staat: kom niet.”

Het internationale karakter van de universiteit verrijkt volgens Milka het onderwijs, al vindt ze het ook belangrijk om te integreren: “Ik vind wel dat als je een baantje hebt hier, je moet proberen om de basics van het Nederlands te leren.” Of ze zich hier zelf helemaal aan houdt? Lachend reageert ze: “Ik werkte bij een café in Maastricht, maar ik spreek de taal zelf nog niet.”

In 2021 studeerden aan de EUR 31.265 studenten, waarvan 23 procent internationale studenten waren. Tien jaar eerder, in 2011 waren dat 20.525 studenten, waarvan 10 procent internationale studenten. In heel Nederland was in 2021 24 procent van de studenten international, vergeleken met 11 procent in 2011.

wonen studentenhuis stadswonen fietsen swapfiets kralingen – sanne van der most

Lees meer

Kamertekort loopt op, ‘zeer krappe’ woningmarkt voor studenten in Rotterdam

Het tekort aan studentenwoningen in Nederland is in één jaar toegenomen met 4.500, tot…