Als je op zoek moet naar een kamer in Rotterdam, kom je ongetwijfeld aanbiedingen tegen die heel duidelijk niet bedoeld zijn voor internationale studenten. Je kunt het niet missen, er staat namelijk in caps lock boven: NO INTERNATIONALS. Of: DUTCH STUDENTS ONLY.

Ach, je kunt er boos om worden, zoals veel internationale studenten al jaren doen. Ik zie het liever zo: sommige Nederlandse studenten willen hun studententijd vooral doorbrengen tussen hun echte Hollandse soortgenoten die begrijpen dat er niets lekkerder is dan een ongekookt knakworstje op witbrood, naar binnen gespoeld met een flesje Hertog Jan.

Zij hebben geen behoefte aan een of andere Italiaan die ze komt uitleggen dat spaghetti bolognese niet uit Bologna komt, een Surinamer die vindt dat Surinaamse bananenketchup niet hoort of een Braziliaan die met zijn sambamuziek de heerlijke boreale sfeer zal verpesten. Daardoor kan ik me voorstellen dat het als internationale student waarschijnlijk toch niet prettig wonen is in zo’n huishouden, dus misschien is die waarschuwing vooraf wel goed. DUTCH STUDENTS ONLY zul je maar voor lief moeten nemen wanneer je een kamer zoekt.

Specifieke problemen

Ferayed Hok
Ferayed Hok studeert Geneeskunde en werkt als videoverslaggever voor EM.

Waar je die exclusie op basis van nationaliteit niet verwacht, is in een mailtje van jouw eigen universiteit. Heb jij weleens een mail ontvangen waarbij je meteen dacht: what the fuck? Dat mailtje ging over de Eurekaweek, een belangrijke periode voor alle studenten, maar vooral voor studenten die uit het buitenland komen, omdat zij vaak toch heel specifieke problemen tegenkomen. Bijvoorbeeld dat ze moeilijker een kamer kunnen vinden vanwege de geliefde homogeniteit onder sommige Nederlandse studiegenoten. Daarnaast geldt vaak dat zij ook heel erg moeten wennen aan de verschillen in cultuur, taalbarrières, het openbaar vervoer, de manier waarop bankzaken, verzekeringen en belastingen worden geregeld, wettelijke regelingen omtrent werken als internationale student, het inschrijven bij de gemeente en noem maar op.

Belangrijker nog is dat internationale studenten duizenden kilometers verwijderd zijn van hun vertrouwde omgeving en daardoor vaker lijden aan eenzaamheid en andere mentale problemen. Omgekeerd weten Nederlandse studenten vaak niet dat hun internationale studiegenoten met dit soort problemen kampen.

Maar goed, de universiteit lijkt blij met de internationalisering en daarom verwacht je ook dat zij er alles aan zal doen om die internationale studenten zo goed mogelijk te faciliteren, bijvoorbeeld door studenten die ervaring hebben met verhuizen, kennismaken en wennen als internationale student bij de Eurekaweek te betrekken.

Uitsluiting op nationaliteit of taal

Terug naar dat mailtje, dat naar alle EUR-studenten is verstuurd. Dat startte als volgt: “Gezocht: Eurekaweekbestuur 2021.” En dan opnieuw de lelijke woorden **DUTCH STUDENTS ONLY**.

Uit de vacature bleek dat je Nederlands moest spreken om in aanmerking te komen voor een functie in het Eurekaweekbestuur. De uitsluiting ging feitelijk niet over nationaliteit, maar over taal. Studenten die geen Nederlands spreken, mochten niet solliciteren. Allereerst, moet daar echt in caps lock DUTCH STUDENTS ONLY boven staan? Dat betekent iets heel anders. Een team dat zich kan inleven in de situatie, problemen en zorgen van internationale studenten maakt zo’n fout niet.

En ten tweede, waarom zouden studenten die geen Nederlands spreken niet betrokken mogen zijn bij de organisatie van een introductieweek die ook voor hen bedoeld is? Als de universiteit haar colleges, diensten, bewegwijzering, website en toespraken in het Engels of tweetalig wil, waarom is het dan noodzakelijk om een van de weinige organisaties die voor alle studenten bestemd is strikt Nederlands te houden? Natuurlijk begrijp ik dat het uit praktisch oogpunt nodig is dat een deel van het team de Nederlandse taal beheerst. Maar door studenten bij voorbaat in caps lock uit te sluiten van de Eurekaweekcommissie op basis van nationaliteit of taal, zal de introductie nooit een kennismakingsweek voor iedereen worden. Sterker nog, als de universiteit echt inclusie van alle studenten wil, moeten internationale studenten actief betrokken worden bij de organisatie van misschien wel de belangrijkste week van het jaar.

Wat niet gezien wordt

Pas na vragen van de redactie van Erasmus Magazine verklaarde het Eurekaweekbestuur in een facebookpost dat het slechts ging om een ‘poor choice of words’. Het bestuur maakte via social media excuses, benadrukte dat studenten zonder Nederlandse nationaliteit of taalvaardigheid wel degelijk welkom zijn en verlengde de deadline met drie dagen. En hoewel ik die geste waardeer en hoop dat iedereen die bij die procedure betrokken is iets heeft geleerd, verwacht ik niet dat veel internationale studenten nog zin hadden om toch maar over het weekend te solliciteren op een functie waar ze eerder overduidelijk niet gewenst waren.

Tijdens de Opening van het Academisch Jaar zei de rector magnificus Rutger Engels het volgende: “Exploreren wat niet gezien wordt, om wat we niet zagen met bewijs zichtbaar te maken. Zo helpen we oplossingen te vinden, en stimuleren we het debat. That’s how we make minds matter.” Nou, professor Engels, wat vaak niet gezien wordt, dat zijn de problemen van internationale studenten. Ik weet dat u die wel ziet. Maak het zichtbaar door juist in de Eurekaweekcommissie internationals op te nemen die dat begrijpen. En stop alsjeblieft voor altijd met de woorden DUTCH STUDENTS ONLY in mailtjes van uw universiteit. De EUR heeft ruim zesduizend internationale studenten met een niet-Nederlands paspoort, waarvan de overgrote meerderheid geen Nederlands spreekt. Wat voor praktische problemen dat ook veroorzaakt, er is heus wel een oplossing voor te verzinnen. En zelfs als er geen oplossing is, is het echt niet nodig om ons bij voorbaat buiten te sluiten. Zeker niet in caps lock.

Eurekaweek 2020_ Sander loopt rond op maandag

Lees meer

Eurekaweek verlengt vacature voor bestuur na kritiek op ‘Dutch Students Only’

Na beschuldigingen van discriminatie heeft het Eurekaweekbestuur besloten de…

Lees 11 reacties