Foto van een vroegere vriend

Quinten and his friend – Lisa Habernik
De foto van Quinten (achteraan) en zijn vriend van de basisschool. Beeld door: Eigen foto

Voor Quinten (18, Nederlands, BA Economie en Bedrijfseconomie), die net begonnen is aan de Erasmus Universiteit, zijn de foto’s van zijn vrienden van grote persoonlijke waarde. Hoe langer hij over de foto’s praat, hoe duidelijker het wordt – hij lijkt dit zelf pas tijdens het gesprek te beseffen – dat één foto heel belangrijk voor hem is. Op de foto staan twee jongetjes: Quinten en zijn beste vriend van de basisschool. De twee hebben inmiddels geen contact meer. Het is de enige ingelijste foto in de collectie.

Hoewel kijken naar de foto hem gelukkig maakt, wordt hij melancholisch over die tijd. Geen stress over de toekomst en geen ouderlijke druk achter zijn beslissingen. “Het draaide allemaal om leven in het moment en plezier maken.” Hoewel de vriendschap van de jongens eindigde omdat ze naar verschillende scholen gingen, is hij hoopvol dat hun paden elkaar misschien ooit weer zullen kruisen.

Tijmen Daan eurekaweek festival vriendschap

Lees meer

Over tien jaar nog vrienden? ‘Die kans zit er wel in’

Sommige studenten maken tijdens de Eurekaweek vrienden voor het leven. Na een paar dagen…

Schetsboek

Sketchbook Raphael – Lisa Habernik
Raphaels tekeningen zijn een soort visueel dagboek. Deze gaat over zijn zomer in Praag. Beeld door: Eigen foto

Raphael (26, Duits, MA Cultural Economics and Entrepreneurship) is naar eigen zeggen niet zo materialistisch. Hij neemt overal een schetsboek mee naartoe en gebruikt het als een soort visueel dagboek. Het boek waarin hij sinds zijn 16e tekent, is gevuld met potloodwerken van abstracte en mensachtige wezens. Meestal dienen de schetsen om een vorige fase in zijn leven te verwerken, bijvoorbeeld zijn laatste zomer in Praag.

Soms heeft hij later pas door wat een tekening betekent, legt hij uit. “Ik denk dat je me eigenlijk beter zou leren kennen als je naar de tekeningen kijkt, dan als je naar mijn gezicht kijkt. Als mensen door het schetsboek zouden bladeren, zouden ze er waarschijnlijk achter komen dat ik een beetje gek ben. Dus het is goed dat ze dat niet doen.” Zijn volgende tekening gaat over zijn verhuizing naar Rotterdam. Dat was een heftige periode, door een auto-ongeluk en aanhoudende huisvestingsproblemen. “Er is veel om mee te werken”, erkent hij, en kijkt ernaar uit om dit binnenkort te verwerken in zijn tekeningen.

biercantus bier cantus eerstejaars

Lees meer

Zo vind je als eerstejaars een kamer, vrienden en een fatsoenlijke studieplek. Tips van ouderejaars aan jou

Nerveus om te beginnen met studeren en de Eurekaweek? Je bent niet de enige. Deze…

Italiaanse schaal

Jets bowl – Lisa Habernik
Jet is trots op deze schaal die ze van haar moeder kreeg. Beeld door: Eigen foto
Jets pot – Lisa Habernik
Jet kookt graag met de pan van haar grootouders. Beeld door: Eigen foto

Sentiment en nut zijn de perfecte combinatie voor Jet (24, Nederlandse, MA Media and Business). De voorwerpen die haar aan thuis doen denken zijn geïntegreerd in haar dagelijks leven. Het zijn allemaal huishoudelijke dingen, meestal keukengerei. Toen ze verhuisde, gaf haar moeder haar bijvoorbeeld een schaal die ze had meegenomen uit Italië. Jet gebruikt deze blauwe schaal met witte opdruk nu dagelijks. Ze is er erg trots op kom en als er bezoek komt, zet ze hem graag op tafel en zegt: “Dit is mijn schaal.” Hoewel ze erg gehecht is aan dit familieobject, vindt Jet het niet erg dat haar vier huisgenoten de kom ook gebruiken. Als ze hem maar niet kapot maken.

Verder op Jets lijst van functionele voorwerpen van thuis staan een oranje pan van haar grootouders en eetstokjes die ze van haar oma heeft gekregen. “Ik denk altijd meteen aan thuis als ik ze gebruik”, legt ze uit. Ze hergebruikt graag dingen die ooit door andere familieleden werden gebruikt. Het geeft haar een goed gevoel omdat het heel praktisch is en ze de levensduur ervan kan verlengen.