Veel ouderejaars studenten weten nog heel goed hoe het voor hen was: Je voelt je nog een middelbare scholier en op de middelbare was alles vertrouwd. Maar die tijd is nu opeens voorbij. Je gaat studeren aan de grote universiteit. Wat nu? Deze ouderejaars hebben de antwoorden.

Hoe ontmoet ik leuke mensen?

Het is goed mogelijk dat je in de eerste weken in een waas van sociale evenementen terechtkomt. Het zijn evenementen waar je makkelijk mensen kunt ontmoeten. Derdejaars International Bachelor Economics and Business Economics (IBEB)-student Camille Rocke (21) kende niemand toen ze naar Rotterdam kwam. “Bijna al mijn vrienden ken ik via de Eurekaweek of het kennismakingsweekend van de opleiding. Voor iemand die zonder vrienden en kennissen uit Frankrijk kwam was het een verademing om daar zoveel mensen te leren kennen.”

Voor tweedejaars student International Bachelor Arts and Culture Anja Tsalko (21) werkte dat niet zo. Ze klikte niet met de eerstejaars van haar eerste bachelor International Business Administration. Toch vond ze een oplossing. “Ik heb bijna al mijn vrienden en mijn huidige partner ontmoet via Tinder. Ik zocht mensen waarvan ik dacht dat ze oprecht leuk waren om mee om te gaan, met dezelfde interesses en dat was een groot succes. Er waren wel eens mensen die andere verwachtingen hadden bij een Tinderdate, maar vaker hield ik er ook als er geen romantisch vervolg van de eerste afspraak een kennis of vriend aan over. Het is wel belangrijk dat je zelf niet veel verwachtingen hebt van de afspraak, dan kan het allen maar leuk zijn.”

Hoe vind ik een kamer?

Geneeskundestudent Dino Gačević (23) kan studentenwoningcoöperatie Stadswonen zeer aanraden, zelfs als er een wachtlijst is. Voor een woning moet je hier wel minimaal acht maanden wachten, maar dan heb je ook wat. “Als je in het bestand komt en er is een woonruimte dan krijg je huursubsidie en een eigen grote kamer. Verder krijg je voorrang als je wil doorverhuizen. In een woning van deze coöperatie woonde ik vanaf mijn zeventiende met oudere huisgenoten. Dat was heel leuk en ik heb er geleerd om zelfstandig te zijn.”

Masterstudent Media culture and society Polina Kuzmina (23) reageerde op alles wat maar los en vast zit. “Het is erg moeilijk om een huis te vinden in Rotterdam, dus blijf reageren! Internationale studenten zoals ik moeten verder altijd vragen of ze zich kunnen inschrijven. Als je je niet inschrijft, kun je namelijk het land uitgezet worden. Je kansen zijn ten slotte tien keer groter bij woonruimtes met een eigen voordeur als je met een vriend of vriendin net doet alsof je een koppel bent. Huisbazen vinden het namelijk een fijn idee dat er koppels zijn omdat ze dan denken dat er bijvoorbeeld minder wordt gefeest.”

Waar haal ik de motivatie vandaan om te studeren?

Wat masterstudent Criminologie Luuk van Tol (26) hielp was dat hij bij zijn studie uitgedaagd werd om kritische vragen te stellen. “Als je daardoor meer interessante interacties in de collegezaal krijgt dan motiveert dat je om je best te doen.”

Moet ik stoppen als het niet meezit?

Studeren kost geld, cijfers zijn belangrijk, en als je het niet leuk vindt dan verspil je je tijd. Maar daarmee is nog niet gezegd dat je zomaar moet stoppen als het tegenzit. Derdejaars student IBEB en Rechten Robina Sediqi (19) vond het vak accounting in haar eerste blok vreselijk. Toch heeft ze er achteraf geen spijt van dat ze doorging met haar studie. “Als je overweegt om te stoppen, blijf dan in ieder geval zitten tot en met het tweede blok om een goede beslissing te maken. Later vond ik mijn studie namelijk wel interessanter worden en kon ik beter het grote plaatje zien.”

Hoe maak ik studeren makkelijker?

Studeren kan volgens Anja heel moeilijk zijn, als je je niet verdiept in hoe je het beste kunt studeren. Vorig collegejaar testte ze daarom meerdere studiemethoden. “In het eerste blok las ik alle literatuur terwijl ik het tweede blok minder las maar juist extreem goed oplette tijdens de colleges. Dat laatste werkte voor mij beter.”

Polina herkent dat experimenteren maar voor haar is structuur vooral belangrijk. “Wat mij erg heeft geholpen is dat ik in het begin van een blok een planning maakte waarin stond wat ik moest doen. Daarbij nam ik op gezette tijden de stof door met mensen die even gedreven waren als ik.”

info34_Ronald_Eurekaweek
Informatiemarkt voor eerstejaars studenten tijdens de Eurekaweek. Beeld door: Ronald van den Heerik

Hoe kan ik me beter concentreren?

Je concentreren lijkt makkelijker dan het is. Voor IBEB- en Filosofiestudent Tomas Havranek (23) was het vinden van een goede, stille studieplek bijvoorbeeld een voorwaarde om zijn opdrachten te kunnen maken. En die plek heeft hij gevonden. “Op de campus is het mogelijk om in lege werkgroepzalen te studeren. Daar kan het heel rustig zijn. Zeker naarmate je je eigen geheime plekken vindt. Nu ik zelf toch al bijna klaar ben kan ik de derde verdieping van het Van der Goot-gebouw sterk aanbevelen. Je hebt er de ruimte en een prachtig uitzicht.”

Voor Luuk was het ingewikkelder om zich te kunnen concentreren. Hij heeft namelijk last van afasie, een afwijking die in de vorm die hij heeft lijkt op dyslexie. “Als je een afwijking hebt die het moeilijker maakt om te studeren, kun je dat het beste zo snel mogelijk aangeven bij de studieadviseur. Dan weet de studieadviseur van je situatie af en hoef je je hele situatie nogmaals te vertellen als je problemen ervaart. Ook kan je studiefaciliteiten, zoals extra examentijd aanvragen die je kunnen helpen tijdens je studieverloop.”

Leef ik alleen maar om te studeren?

Dat is precies wat Robina zich afvroeg als eerstejaars. “Ik was overweldigd door de hoeveelheid collegestof in het eerste jaar. Voor mij als ADHD’er was de hoeveelheid werk erg veel. Dus ging ik overcompenseren. Vanaf het moment dat ik wakker werd totdat ik om elven ging slapen was ik aan het studeren. Studiegenoten en vrienden zag ik nauwelijks. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat mijn cijfers er niet beter van werden en mijn studie niet leuker. Pas vanaf het moment dat ik tijd maakte voor vrienden, ging het beter met me.”

Volgens Dino word je juist weerbaarder voor studiestress als je geniet van je vrijheid en het leven buiten de universiteit. “Ga niet alleen maar feesten, maar maak zowel tijd voor een sociaal leven, blijf gezond eten en ga sporten. Sporten kan heel makkelijk via Erasmus Sport en hoeft niet veel tijd te kosten. Ik sport vier keer per week en dan hooguit 30 minuten per keer. Je bent dan gewoon veel fitter.”

Werken naast je studie is ook een goed idee. Maar ook dan is het belangrijk om te kijken of het werk bij je past. Dino was een half jaar doktersassistent. “Ik vond het erg saai om de hele dag achter de computer te hangen en telefoontjes op te nemen.” Derdejaars student Klinisch Psychologie Esther Rip (25) haalt veel voldoening uit het werk wat ze doet bij een vrijwilligersorganisatie, die mensen met eetstoornissen helpt. “Het mooie aan vrijwilligerswerk is dat je allerlei verschillende mensen kunt helpen, daar word je zelf ook gelukkiger van.”

Help! Mijn vraag is niet beantwoord, wat nu?

Er lopen genoeg mensen rond op de campus die je maar al te graag willen helpen. Zo zijn er bij het ESSB mentoren die er speciaal zijn om je te helpen met levensvragen, studietips en het maken van nieuwe vrienden. Contact houden met je Eurekaweekgids en studieadviseur is ook een goed idee. Waarschijnlijk kunnen zij veel van je vragen beantwoorden.

Ty Nijbroek Eurekaweek voorzitter foto Aysha Gasanova_02_aug_2022_02

Lees meer

Eurekaweek moderniseert: meer duurzaamheid, meer aandacht voor welzijn en meer inclusiviteit

Al het eten is vegetarisch, overal worden studenten gewezen op een meldpunt voor mentale…