Diego Marie eurekaweek festival friendship
Beeld door: Amber Leijen

Marie Quilichini (18, rechts op de foto) en Diego Ventura (19) gaan International Business Administration studeren. “We komen allebei uit Madrid, dat schept wel een band”, zegt Diego. De twee kwamen er via een Whatsappgroep achter dat ze dezelfde studie zouden gaan doen. “Dus we hebben elkaar in juni voor het eerst ontmoet in Madrid en sindsdien zijn we vrienden.”

“Of we over tien jaar nog vrienden zijn? Dat duurt nog lang”, lacht Marie. “Maar er is zeker potentie.” “Wat ik leuk vind aan Marie is dat ik me erg op mijn gemak voel bij haar”, zegt Diego. “Hij inspireert me, door zijn zelfvertrouwen en open houding”, vult Marie aan. “En we hebben hetzelfde lievelingsliedje momenteel, van een Spaanse muzikant die reggaeton maakt.”

Tijmen Daan eurekaweek festival vriendschap
Beeld door: Amber Leijen

Psychologiestudenten Tijmen Schillemans (18, links op de foto) en Daan Driever (18) lopen samen over het festivalterrein. Of de twee elkaar al vrienden noemen? “Wel een beetje toch?”, zegt Tijmen – kleine oogjes, want ‘ik slaap in een Lauriehuis en we hadden een kleine after gisteren’. “Zeker”, beaamt Daan. “Maar dat geldt eigenlijk wel voor de hele groep.” Waarom dan? “Hij is echt een open boek”, zegt Tijmen over Daan. “De eerste dag was iedereen wat stilletjes en hij maakte echt de sfeer.” Denken ze dat ze over tien jaar nog steeds bevriend zijn? Daan: “Die kans zit er wel in.”

Katja Evelien eurekaweek festival vriendschap
Beeld door: Amber Leijen

Rotterdammers Katja van Toeland (‘bijna 18, dus schrijf maar op dat ik Fanta drink’, links op de foto) en Evelien Aartsen (wel al 18) gaan Rechten en Bedrijfskunde studeren. “Ontluikende vriendschap? Nee joh, we kennen elkaar al sinds het eerste jaar van de middelbare school”, zegt Evelien. Ze hebben allebei op het Erasmiaans Gymnasium gezeten en zijn de enigen uit hun vriendengroep die in Rotterdam blijven. “We waren eigenlijk ook samen op zoek naar een kamer”, vertelt Katja. “Maar dat is lastig, Stadswonen heeft bijvoorbeeld lange wachtlijsten.” Hoe ze hun vriendschap zouden omschrijven? Evelien: “We zijn superclose, heel relaxed. En we hebben geen geheimen voor elkaar.” Hoewel de twee onafscheidelijk lijken, wordt Evelien lid van SSR en heeft Katja zich ingeschreven bij Laurentius.

Paula Lois eurekaweek festival vriendschap
Beeld door: Amber Leijen

Masterstudenten Lois Frahm (22, Strategic management, rechts op de foto) en Paula Wieferig (22, Supply chain management) hadden tot het festival nog niets samen gedaan op de Eurekaweek. De twee zijn sinds afgelopen weekend huisgenoten. Ze huren, met nog iemand, een appartement in het centrum. “We hebben allebei onze bachelor in Maastricht gedaan”, vertelt Lois. “Maar we hebben elkaar hier in Rotterdam pas voor het eerst ontmoet”, vult Paula aan. Wie van de twee het rommeligst is thuis? “De andere huisgenoot!”, lacht Paula.

Joshua Max eurekaweek festival vriendschap
Beeld door: Amber Leijen

Aan een van de tafels zitten Max Senden (18, rechts op de foto) en Joshua Rooijakkers (17), die Econometrie gaan studeren. Max heeft lekker uitgeslapen, zegt hij. Joshua zit er wat stiller bij. De jongens vonden vooral de cantus leuk, dat was ‘echt feest-feest’. “Ik ken hem net drie dagen, maar het klikt goed. Hij is heel laid-back”, zegt Max over Joshua.

Joshua woont al in Rotterdam, Max verhuist maandag. Of Joshua gaat helpen? “Dat was ik eigenlijk niet van plan. Maar hij heeft mijn nummer als het nodig is.”

‘Ik had het gevoel dat ik haar al vet lang kende’

Sophie Vaessen (17, Bedrijfskunde) en Romaissa* (18, Bedrijfskunde en Rechten) zitten in hetzelfde introductiegroepje en trekken – al dan niet noodgedwongen – samen op. “Er zitten verder alleen jongens in ons groepje, dus we zoeken elkaar vanaf het begin op”, zegt Romaissa. Leuke jongens? Sophie: “Niet echt onze types.”

“Zij is super spontaan, makkelijk om een gesprek mee te voeren”, zegt Sophie over Romaissa. “Ik had gelijk het gevoel dat ik haar al vet lang kende”, vult haar nieuwe vriendin aan. Of de twee over tien jaar nog steeds vrienden zijn? Romaissa, na een lange pauze: “Dat weet ik niet. Maar ik heb wel het gevoel dat ik iemand heb gevonden bij wie ik tijdens mijn studie terecht kan als er iets is.”

*achternaam en foto is na besluit van de hoofdredactie verwijderd.

Lees één reactie