“GELIJKSPEL is opgezet om studenten handvatten te geven zodat ze beter kunnen navigeren op het gebied van seks”, vertelt Josephine Nap. Ze gaf, samen met drie van de zes andere ambassadeurs van de nieuwe studentenorganisatie, de workshop bij de verenigingen.

Slutshaming

Tijdens de workshop behandelen de ambassadeurs een aantal casussen met de studenten. “We bespreken situaties die bijna iedere student wel eens heeft meegemaakt”, vertelt Nap. “Wat doe je bijvoorbeeld als een medestudent iemand uitmaakt voor slet?” De casus wordt besproken, waarna de studenten een ‘spelregel’ meekrijgen.

Met de spelregels bedoelt Nap de juiste omgangsvormen die bij het ‘spel’ seks horen. “Deze spelregels zijn de metafoor die wij gebruiken. Die kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld: spreek iemand aan op respectloos taalgebruik.” Tijdens de workshops wordt niet ingegaan op specifieke voorvallen. “We geven vooral handvatten, het is niet productief om met de vinger te wijzen. We starten vanaf een nulpunt en bespreken met de studenten hoe zij willen dat ze met elkaar omgaan.”

Rustmoment tijdens de ontgroening

Consent workshops seksueel grensoverschrijdend gedrag studenten verenigingen 2 – Pauline Wiersema
Beeld door: Pauline Wiersema

EUC-student Gilles Luyendijk was vorig jaar voorzitter van Skadi en werd meteen enthousiast over het idee van GELIJKSPEL: “Toen we het telefoontje kregen dacht ik eigenlijk: dit komt als geroepen.” Bij Skadi zijn ze al langere tijd bezig met het creëren van een veilig sportklimaat. “Het is natuurlijk jammer, maar die sfeer waarin niet iedereen even respectvol met elkaar omgaat is nog wel te zien. Natuurlijk hebben we ook vertrouwenspersonen als zich vervelende voorvallen voordoen, maar het leek mij goed om ons meer bezig te houden met preventie. Het is fijn om een keer op een informele manier met elkaar de regels te hebben doorgenomen.”

Zelf is hij ook even bij de workshop aanwezig geweest: “Ik was erg benieuwd, ze begonnen met een filmpje waarin het vragen van consent voor seks werd vergeleken met het aanbieden van een kopje thee. Erg leuk uitgelegd en een treffende vergelijking, zo geef je bijvoorbeeld geen thee aan iemand die al slaapt. Daarnaast was het voor de eerstejaars een fijn rustmoment tijdens de drukke ontgroeningsweek.”

Verenigingscultuur

Het Amsterdamse corps kwam deze zomer in het nieuws kwam na vrouwonvriendelijke uitspraken. Daardoor is de discussie over de cultuur binnen de studentenverenigingen weer aangewakkerd. Volgens Luyendijk was dit geen directe aanleiding om GELIJKSPEL uit te nodigen, maar hij herkent het beeld dat er respectloze omgangsvormen kunnen zijn binnen verenigingen: “Ik denk dat het bij Skadi nog meevalt, maar het hiërarchische cultuurtje kan sneller voor vervelende situaties zorgen binnen zo’n vereniging dan elders. We zijn al langer bezig de vereniging meer inclusief te maken. Een aantal jaar geleden was het bijvoorbeeld veel minder raar om iemand voor een term als ‘gay’ uit te maken, nu word je daar wel op aangesproken. Het voorval in Amsterdam was wel een reminder dat we er goed aan doen om hiermee bezig te zijn, het kan namelijk nog beter.”

Nap, zelf RSC/RSV-lid, gelooft niet dat alleen studentenverenigingen een cultuurprobleem hebben. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt overal plaats.” GELIJKSPEL richt zich ook niet alleen op gezelligheidsverenigingen. “We willen zoveel mogelijk studenten bereiken.”

2021-09-06 Opening Academisch Jaar (Arie Kers) (46) (EM)

Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag bij verenigingen: ‘De gesloten cultuur helpt niet’

Zes EUC-studenten onderzochten hoe vrouwelijke leden van Rotterdamse…

Ruimte voor verbetering

Luyendijk is positief over de workshop en de ontwikkelingen binnen Skadi: “Leden zijn bij ons vaak één tot drie jaar lid, daardoor verandert de vereniging door de jaren heen, dus als we de eerstejaars nu goede seksuele omgangsvormen mee kunnen geven kan dat alleen maar positief uitpakken in de toekomst.” Tegelijk geeft hij aan dat cultuurverandering niet altijd soepel gaat. “Skadi reageerde enthousiast op dit aanbod, dat was bij de andere verenigingen niet helemaal hetzelfde.” Daar is volgens hem nog ruimte voor verbetering.

Nap vindt dat er meer ruimte moet zijn voor gesprekken over seksualiteit en omgangsvormen en gaat door met de missie van GelijkSpel: “Je merkt dat mensen het in het begin nog ongemakkelijk vinden, maar hoe meer we hierover praten, hoe makkelijker het wordt.”

Uitslag enquete seksueel grensoverschrijdend gedrag – Esther Dijkstra

Onderdeel van de Special

Seksueel grensoverschrijdend gedrag onder studenten

Twee op de drie studenten geeft in een onderzoek van Erasmus Magazine aan dat ze weleens…