Sprekers tijdens een diner spraken over vrouwen als ‘sperma-emmers’ en over hoe ze de nekken van vrouwen zouden breken ‘om hun lul erin te steken’, meldt Folia. De video is onder andere te zien op Dumpert. De volle, grote zaal, waarin op de video alleen mannen te zien zijn, scandeert meerdere malen dat vrouwen ‘hoeren’ zijn.

‘Beledigend, beschamend en betreurend’

270 leden van de vereniging hebben als reactie op de video een brief geschreven naar het bestuur van A.S.C./A.V.S.V., waarin ze de ‘ronduit beledigende, beschamende en betreurende’ uitlatingen afkeuren. “Woorden kunnen niet beschrijven wat het met ons, vrouwelijke leden, doet om op ons eigen heren- en damesdiner dusdanig respectloos beschreven te worden.” Zij betwijfelen de ‘cultuurverandering’ waar de vereniging dit jaar mee bezig is geweest.

Rector van A.S.C./A.V.S.V. Heleen Vos gaat onderzoek doen naar wie precies wat gezegd heeft. Van vier sprekers is al zeker dat zij zich ‘op ontoelaatbare wijze’ hebben geuit. “Zij zijn op de afsluiting van het lustrum niet welkom”, zegt Vos tegen Folia. Ze zegt ‘geschokt’ te zijn door wat er tijdens het diner gebeurde.

Banden al verbroken

Dit voorjaar kondigde het corps aan strenger toe te zien op dispuutsontgroeningen. Vorig jaar raakten meerdere studenten gewond tijdens die ontgroeningen, zo zou er een arm verbrijzeld zijn met een wijnfles. Daarop werden de banden met A.S.C./A.V.S.V. verbroken door de Amsterdamse universiteiten en hogescholen, tot het corps ‘meer grip had op wat er binnen de disputen plaatsvindt’.

ASC_AVSV_Amsterdam_April_2016 – wikimedia commons

Lees meer

‘Studenten in elkaar slaan is niet normaal’

Tijdens de ontgroening zijn meerdere nuldejaars van de Amsterdamse studentenvereniging…