De verwarming op campus Woudestein komt van de stadsverwarming van Eneco. Dat is de enige aanbieder van stadsverwarming, dus de EUR kan niet op zoek naar een goedkopere aanbieder. De kosten voor de stadsverwarming zijn gekoppeld aan de gasprijs en dus ook fors gestegen. Van Schoten verwacht dat de rekening met 800.000 euro per jaar omhoog zal gaan.

Ook voor elektra moet de universiteit volgend jaar meer betalen. Dat koopt de universiteit in via tenders, samen met het Erasmus MC en de Universiteit Leiden. Die contracten liggen vaak voor langere tijd vast, dus het moment waarop er een nieuw contract wordt afgesloten gaat bepalen wat de prijsstijging wordt. Voor de helft van 2023 staat de prijs al vast. Vanwege de hoge prijzen willen de instellingen de prijs voor de rest van 2023 nog niet vastleggen. Van Schoten gaat voor nu uit van zo’n 300.000 euro extra kosten.

Graad lager

Van Schoten werkt aan plannen om het energieverbruik te verminderen. Zo wordt de thermostaat een graad lager gedraaid en overweegt het College van Bestuur een of twee gebouwen tijdelijk te sluiten. Het onderwijsgebouw naast Polak, dat binnenkort geopend wordt, is zo duurzaam dat de universiteit daarmee ook energie kan besparen. Op langere termijn werkt de universiteit aan een duurzamere campus, daar is de komende jaren 20 miljoen euro extra voor uitgetrokken. Binnenkort heeft de EUR een dashboard waarop heel precies te zien hoe het met die duurzaamheidsdoelen gaat.

groene-daken-convenant-pex-langenberg-en-kristel-baele-minder-blauw

Lees meer

Campus Woudestein krijgt groene daken

Er komt er 10.000 vierkante meter aan groene daken bij op de campus.

Lees één reactie