Het gaat om het Delftsch Studenten Corps (DSC) en Virgiel, meldt universiteitsblad Delta. Volgens het bestuur van de TU Delft zijn vorig jaar nieuwe leden van het corps met kaarsvet overgoten en vlogen er haren in de brand. Bij Virgiel is iemand op de sociëteit mishandeld.

'Cultuur van sociale onveiligheid'

Het Delftse corps wordt nog iets zwaarder gestraft. Dat heeft na een sanctie in 2018 te weinig gedaan om de ‘cultuur van sociale onveiligheid’ te veranderen, vindt het bestuur van de TU Delft. Het corps is daarom niet welkom bij de officiële opening van het academische jaar en de dies natalis (verjaardag) van de universiteit.

De klacht over het DSC was anoniem en het corps zegt niet te weten waar de klacht vandaan komt. Bovendien heeft het corps naar eigen zeggen allerlei maatregelen genomen om de kennismakingstijd beter te laten verlopen.

Kleding van het lijf

Virgiel weet wel wat er is gebeurd. In een volle sociëteit is bij een student alle kleding van het lijf gescheurd. Door een duw viel hij met zijn hoofd tegen een muur en belandde hij in glasscherven die op de vloer lagen. Niemand greep in. De vereniging snapt de sanctie wel en het bestuur belooft beterschap. “Grensoverschrijdend gedrag is niet onze cultuur.”

Beide verenigingen krijgen van de universiteit een proeftijd van drie jaar. In die periode kan de TU bij nieuwe incidenten haar erkenning van de verenigingen intrekken en bestuursbeurzen stopzetten.

Update 24 augustus: De Senaat van het Delftsch Studenten Corps laat in een reactie weten ‘een grondig feitenonderzoek gedaan’ te nhebben naar incidenten en naar de anonieme klacht over het kaarsvet. Volgens de Senaat noemt de beschuldiging van ‘overgieten’ met kaarsvet ‘pertinent onjuist’, maar druppelde er soms kaarsvet op de eerstejaars tijdens het lopen met brandende kaarsen. Ook zou daarbij geen haar in brand gevlogen zijn. Omdat de TU Delft zich op een anonieme klacht baseert, is die niet te herleiden tot een van de leden van de vereniging, legt de Senaat uit.

still video dumpert asc avsv vrouwen hoeren seksisme cultuurverandering corps

Lees ook

Mannen A.S.C./A.V.S.V. noemen vrouwelijke leden ‘hoeren’ tijdens lustrumfeest

In een uitgelekte video van het lustrumfeest van het Amsterdamsche Studenten Corps is te…

Lees één reactie