Ty Nijbroek Eurekaweek voorzitter foto Aysha Gasanova_02_aug_2022_02

Lees het interview met Ty Nijbroek

Eurekaweek moderniseert: meer duurzaamheid, meer aandacht voor welzijn en meer inclusiviteit

Al het eten is vegetarisch, overal worden studenten gewezen op een meldpunt voor mentale…

In de lange rij voor de ingang van het festival op het Van Zandvlietplein staat Tristan gezellig te kletsen met zijn groepsgenoten. Hun groep is very international, vertelt de Franse student. Amalie komt uit Italië, Sarah is een Tunesische Deense en Katja is Nederlands Oekraïens. “Niemand voelt zich buitengesloten”, vertelt Amalie. “Iedereen is vriendelijk, heeft geen vooroordelen en ze accepteren jou zoals je bent.”

Nederlandse liedjes tijdens de cantus

De groep van de Amerikaanse Anna zit in een kring op de Schouwburgplein tijdens een brunch.  Ook zij voelt zich helemaal thuis. “Ik hou van Holland”, zegt ze. “Alles is geweldig hier. Ik wil niet meer naar huis.” Het enige moment waarop ze zich een beetje buitengesloten voelden, was toen er Nederlandse liedjes werden gezongen tijdens de cantus, grapt haar groepsgenoot Kornelia. “Het ging maar door, die Nederlandse liedjes!” vervolgt de Poolse student. “Maar dat is juist leuk, dan proeven we ook een beetje van Nederlandse cultuur.”

Eurekaweek duurzaam en inclusief Feba foto weet ik niet (1)
Anna (staand, derde van links) en haar groepje op het Schouwburgplein. Beeld door: Feba Sukmana

Niet ver van de groep staat tweedejaars psychologiestudente Kushi de armband van deelnemers te controleren. Zij heeft vorig jaar haar kans gemist om de Eurekaweek te volgen. Door corona bleef ze tijdens de introductieweek nog in haar thuisland Oman. “Daarom werk ik dit jaar graag als vrijwilliger. Ik wil de week ervaren, maar dan als deel van de organisatie.” Hoe bevalt dat? “Heel prettig. Het bestuur bestaat uit Nederlandse studenten, maar ze spreken goed Engels en ze zorgen ervoor dat alle communicatie in het Engels verloopt.”

Aangepaste routes

Eurekaweekbestuurslid Inge Straat bevestigt dit. “We hebben heel veel internationale crewleden, en we vinden het alleen maar leuk dat het team zo divers is.” Hebben ze er bewust voor gekozen om internationals te rekruteren? “In eerste instantie kijken we natuurlijk vooral naar hun motivatie om te solliciteren en of ze echt leuk vinden om bij de Eurekaweek te komen helpen.”

Maar de Eurekaweek heeft een grote stap gezet wat betreft inclusie, benadrukt Straat. “We hebben bijvoorbeeld gebrainstormd met het D&I-office en multiculturele verenigingen over de activiteiten. Ook hebben we een aangepaste routes gemaakt voor de City Game. We bieden diverse activiteiten aan: laser game, feest bij Annabel, rondvaart. Dus voor ieder wat wils. We zorgen ervoor dat onze programma’s voor iedereen toegankelijk zijn.”

Welzijnshokje

Ook houdt de Eurekaweek rekening met het welzijn van de deelnemers. Straat: “We kunnen ons voorstellen dat de week als heftig wordt ervaren na twee jaar corona. Dus om een wat zachtere landing te geven bieden we een ‘welzijnshokje’ aan bij evenementen. Het is heel laagdrempelig, dus als er iets aan de hand is, dan kun je even langslopen om bijvoorbeeld even bij te komen en je klachten met iemand van ons te bespreken.”

Angelique, eerstejaars IBA, vindt het goed dat deze mogelijkheid aanwezig is, maar heeft er ook haar twijfels bij. “Ik weet niet of Eurekaweek een goede timing is voor mentale hulp, want je bent altijd on the move. Je kan je groep niet verlaten om naar een meldpunt te gaan en te vertellen over hoe zwaar je het hebt”, zegt ze. Haar groepsgenoot Malia voegt er met een lach aan toe: “We hebben niet eens tijd om fatsoenlijk naar de wc te gaan.”

Verspild eten

Eurekaweek duurzaam en inclusief Feba foto weet ik niet (2)
Lege frisdrankflesjes werden weer ingezameld tijdens de brunch.

Wat bij de organisatie ook hoog in het vaandel staat is duurzaamheid. Eurekaweekdeelnemer Mikki (Rechten) vertelt dat ze in plaats van wegwerpbekers een beker krijgen die ze na het evenement terug kunnen geven. Plastic rietjes en wegwerpverpakkingen zijn er niet, vertelt ze. “We krijgen tijdens de brunch bijvoorbeeld flessen frisdrank. De lege flessen zetten we terug in de krat.” Is ze blij met alle blikjes Red Bull en Desperados 0.0? “Nou, dat is wel handig voor onderweg”, zegt ze.

Student Sarah heeft wat aanmerkingen op het eten. “Als ze duurzamer willen zijn, moeten ze misschien beter eten geven, zodat mensen de broodjes niet weggooien na één hapje. Het eten is zo vreselijk dat ik mijn eigen eten mee moet nemen.” Maar we hoeven ons geen zorgen maken over overgebleven broodjs, vertelt Straat. “Alles wat over is, doneren we aan het Leger des Heils. Dus niks wordt verspild.”

Lilly (left) Laura (right) – festival -Event – August 2022 – Ali Alshamayleh

Lees meer

Whatsappgroepen gemaakt, datums geprikt, Rotterdam verkend

Op de laatste dag van de Eurekaweek kijken studenten niet alleen terug, ze kijken ook…