Verschillende gesprekken gonzen door de hal. Van vooruitkijken (‘wat voor carrière wil je graag?’) tot terugkijken (‘mis je thuis?’) of gewoon rondkijken (‘wat voor gratis spullen kun je hier krijgen?’).

Van het vliegveld naar Theil

eurekaweek_2023_14 Mariana Fotograaf Aysha
Mariana heeft meerdere tote bags gescoord. Beeld door: Aysha Gasanova

Mariana, die aan een master Marketing Management begint, heeft meerdere tote bags gescoord bij de kraampjes. Die moeten zo, net als haar grote koffer, mee naar huis. Ze is pas net in Rotterdam, vertelt ze. “Ik ben om 6 uur opgestaan voor mijn vlucht van Portugal naar Rotterdam, waar ik nog nooit was geweest. Ik nam een taxi naar de campus en verdwaalde hier.”

“Ik voelde me nogal overweldigd en nerveus daardoor. Maar hier was iedereen zo behulpzaam en vriendelijk, dat ik denk dat de Erasmus Universiteit de juiste keuze was.”

Nederlandse vrienden maken

In de aula kregen de studenten een reeks presentaties over hoe je gedijt in plaats van overleeft als internationale student: over het aanvragen van een burgerservicenummer bijvoorbeeld, of over een workshop yoga & bubble tea die ESN-Rotterdam binnenkort organiseert.

Een van de sprekers is de Nederlands-Amerikaanse komiek Greg Shapiro. Hij krijgt het publiek aan het lachen met zijn adviezen: “Nederlands is een zeer intieme taal, probeer geen lichaamsvloeistoffen uit te wisselen terwijl je de woorden uitspreekt.” De beste manier om Nederlandse vrienden te maken, volgens Greg? Grappen maken over Belgen.

eurekaweek_2023_08 Katryna fotograaf Aysha
De Belgische Katryna ziet dat grapjes over Belgen het goed doen bij haar Nederlandse vrienden. Beeld door: Aysha Gasanova

Werkt dat ook bij de nieuwe EUR-studenten? Blijkbaar wel. Katryna uit België (International Business Administration) kan zich wel vinden in de tips van Shapiro. “Ik heb voor Nederland gekozen vanwege de Engelse taal en de geweldige vakken die aan de universiteit worden aangeboden. Maar ik ga niet liegen, ik drijf de spot met Belgen om contact te maken met mijn Nederlandse vrienden.” Katryna is nu vooral enthousiast om nieuwe mensen te ontmoeten en haar onafhankelijke leven te beginnen – tussen duizenden andere studenten die vanaf deze week hetzelfde pad bewandelen.

Informatiemarkt 2021_fotos door Ferayed_13

Lees meer

Eurekaweek 2022: Wat kan je dinsdag verwachten?

Op dinsdagochtend leer je alles over verenigingen, bijbaantjes en sport op de Campus Day.…