De opdrachten op de lijst lopen uiteen qua omvang en moeilijkheidsgraad. Zo moest de student, die zijn verhaal deed aan Erasmus Magazine, onder andere door heel Nederland reizen om een foto te maken van elk van de zeven universiteitssteden waar een corps gevestigd is. Hij moest 19,13 kilometer hardlopen (verwijzend naar 1913, het oprichtingsjaar van de universiteit) en een eenzame oudere helpen.

Brief uit je hoofd

Andere opdrachten waren eenvoudiger, zoals het drinken van een drankje bij een van de veelvuldig door RSC/RVSV’ers gefrequenteerde etablissementen. Ook zitten er opdrachten tussen die meer gericht lijken op het leren kennen van de stad: het zingen van het Wilhelmus op de Euromast, een foto maken bij de Hef, een bloemetje leggen bij een oorlogsmonument of een sprong maken in de Kralingse Plas. Van alle opdrachten moeten de inschrijvers bewijs meenemen.

Ook moest de student een motivatiebrief moest schrijven van minimaal één A4’tje en die uit zijn hoofd moest leren. “Het kan gevraagd worden om deze uit je hoofd voor te dragen”, vermeldt de uitnodigingsmail.

Gemotiveerde studenten selecteren

foto Rosa Jelmsa RSC RVSV pre president 2022-2023
Rosa Jelsma, president van RSC/RVSV in het collegejaar 2022-2023. Beeld door: Privéfoto

Rosa Jelsma, die in september het stokje van de huidige president van RSC/RVSV Friso van der Werf overneemt, legt uit dat het corps in 2020 begonnen is met de opdrachten voor inschrijvers. “We worden als vereniging steeds populairder, maar we hebben een maximumcapaciteit van vierhonderd nieuwe leden per jaar. Het liefst nemen we studenten aan die bereid zijn een steentje bij te dragen, gemotiveerd en maatschappelijk betrokken zijn. Wij willen uiteindelijk een levendige, actieve vereniging zijn die met beide benen in de samenleving staat.”

Niet alle studenten krijgen dezelfde opdrachten. Er circuleren volgens de toekomstig voorzitter vijf versies van de lijst. Studenten die zich tijdens de Eurekaweek willen inschrijven, hoeven een iets kortere lijst te vervullen, volgens Jelsma omdat er dan wat minder tijd is naast alle andere activiteiten. Die lijst staat gepubliceerd op de website van het corps. Volgens Jelsma wordt creativiteit bij het vervullen van de opdrachten alleen maar gewaardeerd. “Zo was er een student die naar Madurodam is gegaan om daar alle stations van de studentensteden te fotograferen.”

Coulant bij blessures

Maar wat nou als je vanwege een blessure of een functiebeperking niet in staat bent om ruim 19 kilometer hard te lopen of twintig rondjes rond een voetbaldoel te rennen op handen en voeten? “We hebben meerdere keren meegemaakt dat studenten aangeven bepaalde opdrachten niet te kunnen doen, en als ze daar een goede reden voor hebben dan zijn we daar heel coulant in. Het is zelfs voorgekomen dat we een student vrijstelling hebben gegeven van alle opdrachten.” Dat was het geval bij een student die meerdere botten gebroken had, daarmee zal ook tijdens de kennismakingstijd rekening mee worden gehouden.

Of het vervullen van alle zeventien opdrachten voldoende is voor een gouden ticket naar de kennismakingstijd, valt te bezien. De inschrijving gaat volgens de aanstaande president van RSC/RVSV heel voorspoedig, dus het kan zomaar dat er dit jaar wederom geloot moet worden. “Het is nog vroeg, maar we gaan het zien tijdens de Eurekaweek”, besluit Jelsma.

Ondertekenen van de gedragscode voor studentenverenigingen en introducties

Lees meer

Toch gedragscode voor Rotterdamse studentenverenigingen

Met de komst van de Rotterdamse gedragscode moeten studentenverengingen het hele jaar…