“Zorg dat je woonruimte hebt voordat je naar Rotterdam komt. Het is heel stressvol en teleurstellend als je naar hier komt en je moet na twee maanden weer weg omdat je niets kunt vinden”, zegt Rose Korver van het International Office. “We vinden het belangrijk om aan verwachtingsmanagement te doen: de woningmarkt in Rotterdam is gewoon heel krap en kamers zijn duur. Er is weinig aanbod en veel concurrentie. Als je nu begint met een kamer zoeken voor komend collegejaar, ben je eigenlijk al een beetje laat.”

Ze verwacht een flink tekort aan woonruimte aan het begin van het collegejaar, net als de afgelopen jaren. Maar om hoeveel studenten zonder kamer het precies gaat, is moeilijk in te schatten. Sommige studenten brengen augustus en september in hostels door, of bij vrienden op de bank. Anderen gaan terug naar huis.

De Erasmus Universiteit reserveert ongeveer 1.200 kamers voor internationale studenten, door afspraken te maken met woningcorporaties. Daardoor kan de universiteit een kwart van de nieuwe internationals helpen bij het vinden van woonruimte. De rest is aangewezen op de private markt. Veel van die gereserveerde accommodatie zit al vol.

Kijk op de website van het International Office voor meer informatie en tips over huisvesting.

Studenten in hostels – Wouter Sterrenburg (4 of 1)

Lees meer

Noodgedwongen op een snurkende slaapzaal: ‘Ik weet niet hoe lang ik dit nog volhoud’

Snurkers, hoge prijzen en werkgroepen volgen in een luide gemeenschappelijke ruimte: deze…

Kom niet

Andere universiteiten geven vergelijkbare adviezen of roepen studenten zelfs op om niet naar Nederland te komen als ze nog geen kamer hebben. De Universiteit Utrecht verzoekt studenten niet naar Utrecht te komen als ze nog geen kamer hebben. Studenten zouden anders weleens in ‘onwenselijke en stressvolle situaties’ terecht kunnen komen, schrijft het Algemeen Dagblad. Het advies om ergens anders te studeren geeft de universiteit ‘met pijn in het hart’, tekent de krant op.

Ook de TU Eindhoven waarschuwt toekomstige studenten op haar website: “We raden je aan om niet naar Eindhoven te komen als je geen kamer hebt gevonden voor de start van het collegejaar.” De Rijksuniversiteit Groningen doet dezelfde oproep.

De Universiteit van Amsterdam houdt het bij de waarschuwing dat het vinden van een kamer “tijd en moeite” kost en doet net als andere instellingen een dringend beroep op studenten om op tijd met de zoektocht te beginnen. De Vrije Universiteit van Amsterdam adviseert studenten eveneens om hun studie te heroverwegen als ze niet op tijd een kamer hebben gevonden.

Terugkerend probleem

Het kamertekort is een terugkerend probleem en leidde dit collegejaar weer tot protesten. Vooral internationale studenten vissen achter het net omdat ze hier vaak nog geen netwerk hebben. En juist die groep studenten groeit gestaag aan de universiteiten.

Een bestuurder van Avans Hogeschool bood in september nog kamers aan in haar eigen huis vanwege de hoge nood. Het is ook niet ongebruikelijk dat studenten aan het begin van het collegejaar op een camping terechtkomen. De Universiteit van Amsterdam reserveerde zelfs huisjes voor studenten op een camping.

wonen studentenhuis stadswonen fietsen swapfiets kralingen – sanne van der most

Lees meer

Kamertekort loopt op, ‘zeer krappe’ woningmarkt voor studenten in Rotterdam

Het tekort aan studentenwoningen in Nederland is in één jaar toegenomen met 4.500, tot…

Oplopend tekort

Het tekort aan studentenwoningen in Nederland is inmiddels opgelopen tot zo’n 26.500 woningen, stelde Kences, koepelorganisatie van studentenhuisvesters, in oktober vorig jaar. Dat tekort neemt naar verwachting verder toe de komende jaren.

Minister van wonen Hugo de Jonge zei in april dat hij bezig is om het aantal studenten beter te matchen met het aantal beschikbare woningen, al is het nog niet duidelijk hoe hij dat wil doen.