In het gebouw voor eerstejaars studenten van het Erasmus University College hangen sindskort posters met in grote letters ‘Lucia Housing Refund’. Op de poster staat vermeld dat de bewoners recht hebben op een vergoeding van 192 euro. Verder valt er op de poster te lezen dat tot teruggave van de kosten is besloten nadat twee studenten ‘naar een rechtvaardiging van de kosten zochten’. EUC zegt studenten die ‘de status quo in twijfel trekken’ aan te moedigen en ziet ze als een voorbeeld van ‘kritische wereldburgers’.

Joris Pijpers_EUC_rechtszaak_2022_03_18

Lees meer

Verhuurder Lucia-gebouw moet ‘vage kosten’ terugbetalen aan EUC-student

Eerstejaars studenten van het Erasmus University College (EUC) betalen onterecht een…

Verrekend

In het gebouw wonen elk jaar verplicht tweehonderd eerstejaars studenten van het EUC. In een mail die op 16 mei is verzonden door gebouwbeheerder Milestone valt te lezen dat de huur in juli verrekend zal worden met de teruggave. De nieuwe lichting bewoners zal de 192 euro in september niet hoeven te betalen.

Oud-bewoners die sinds de oplevering van het complex vijf jaar geleden in het gebouw woonden kunnen de teruggave ook aanvragen. Informatie over deze aanvraag is te vinden op een pagina van het EUC.

‘Vage kosten’

In 2019 spanden EUC-studenten Joris Pijpers en Lars Morsink twee rechtszaken aan vanwege de door Raiffeisen gerekende ‘vage kosten’, zoals Pijpers ze noemde. De ‘booking fee’ van 200 euro zou een vergoeding zijn voor onder andere hulp met het aanvragen van huurtoeslag en het aanmaken van een digitale sleutel.

De rechter vond het alleen redelijk dat de verhuurder geld vroeg voor het plaatsen van een naambordje op de brievenbus, het bordje zelf en een sleutelhanger. Volgens het vonnis was daarom slechts 7,72 euro gerechtvaardigd. Raiffeisen heeft begin deze maand besloten om zich bij de uitspraken neer te leggen en heeft zelf de consequenties getrokken.

 

 

Studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein.

Lees meer

Studenten EUC boos over onterechte contractkosten: ‘Ik dacht dat dit in Nederland niet zou mogen’

Nu EUC-student Joris Pijpers bijna 200 euro terugkrijgt aan onterecht in rekening…