Bron: youtu.be

Het nieuwe partijenstelsel dwingt de studenten in de Uraad om kleur te bekennen, ziet Smaling die de Universiteitsraad sinds 2016 van dichtbij volgt. “Veel discussie in de Universiteitsraad vindt de laatste jaren plaats achter gesloten deuren. Bijvoorbeeld de vergadering van de studenten onderling is privé, maar ook die van de taskforces.” De taskforces zijn een soort subcommissies van de raad, waarin bepaalde langlopende thema’s besproken worden, zoals duurzaamheid, mentale gezondheid en financiën. “In de plenaire vergadering komt dan een gecondenseerde versie van het debat voorbij, waarbij het niet altijd meer duidelijk is wie welk standpunt had. De nieuwe partijen zullen zich willen onderscheiden van elkaar en dus wél hun standpunt kenbaar maken”, verwacht Smaling.

Ook tijdens de campagne zou er al een verandering te zien moeten zijn, maar daar is dit jaar nog niet heel van te merken. “Deze partijen zijn pas vlak voor de verkiezingen opgericht en hadden daardoor weinig tijd om een campagne voor te bereiden. Daarvoor zullen we moeten wachten tot volgend jaar.” Wel merkte Smaling tijdens de campagne hoe de nieuwe partijen elkaar in de gaten houden. “Ik werd bestookt met berichtjes van partijleden, over wat er niet klopte aan citaten van andere partijen. Dat ze onderwerpen claimden die niet de hunne waren, of feitelijk onjuist waren.”

Lokalere thema’s

Die onderwerpen waar studenten zich mee bezighouden zijn de laatste jaren veranderd, ziet Smaling. “Studenten zijn altijd activistisch geweest. Maar enkele jaren geleden ging het vooral over grote maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, Black Lives Matter en #MeToo, thema’s die toepasbaar zijn op de hele maatschappij. Zeker sinds de coronacrisis zie je dat lokalere thema’s een rol spelen, zoals zorgen over mentale gezondheid onder studenten en medewerkers, online of offline onderwijs en de impact van coronamaatregelen op studenten. Sterker nog, een van de drie partijen, Liberi Erasmi, is zelfs ontstaan uit onvrede over coronamaatregelen.” Dat zijn onderwerpen waarin de Universiteitsraad wellicht een grotere rol kan spelen.

De virtuele stembus is nog tot dinsdagavond 23.59 uur open. Stemmen is hard nodig, want het nieuwe partijenstelsel lijkt nog geen groot effect te hebben op de opkomst, die stond maandagmiddag op 4,5 procent (2 procentpunt lager dan de totale opkomst van vorig jaar).

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 verkiezingen stemhokje stemmen – keline illustratie Migle Alonderyte

Lees meer

Drie partijen en zeven eenpersoonslijsten strijden voor zetels in Universiteitsraad

De virtuele stembussen voor de Universiteitsraadsverkiezingen voor studenten zijn vanaf…