Fudan University spreekt de berichten over opstandige studenten overigens tegen. Het zouden maar geruchten zijn. De studenten hadden volgens de universiteit helemaal geen aanvaring met de politie. Ze zouden juist hun best doen om Covid-19 te bestrijden.

De onrust speelt niet alleen bij Fudan University, maar bij meer universiteiten. Bezorgdiensten mogen de campussen niet op, dus docenten en medewerkers brengen voedsel en benodigdheden rond. Soms zijn er niet genoeg spullen. Studenten klaagden bijvoorbeeld over een gebrek aan maandverband.

Zelfs in een poëziewedstrijd voor studenten bij Jiaotong University, ook in Shanghai, klonk het ongenoegen. De meest ‘subversieve’ gedichten zijn gecensureerd, maar ze gaan volgens The Washington Post wel rond op het internet: gedichten over lockdowns en het coronavirus, maar ook over vrouwenhandel, armoede en andere problemen.

Er zijn vanwege de coronapandemie minder buitenlandse studenten in China, maar wie er zit kan nu moeilijk weg. Voor bijvoorbeeld Zuid-Koreaanse studenten, de grootste groep, valt het niet altijd mee om weer naar huis te gaan – terwijl daar de restricties juist worden opgeheven.

demonstratie Dam Studenten voor Opening Onderwijs corona qr code foto Daphne Striekwold (4) (EM)

Lees ook

Studenten demonstreren op de Dam voor QR-vrij onderwijs

‘Mijn boodschap aan alle studenten is om voor jezelf op te komen en je uit te…