Smerige keuken

De Kamerleden kwamen met verschillende ideeën. Tijdelijke woningen kunnen studenten op korte termijn verlichting bieden, dacht D66. Waarom bouwen we geen studentencampussen naar Amerikaans model, opperde Groep Van Haga. En de ChristenUnie ziet liever “echte studentenhuizen met een gezellige woonkamer en een nét iets te smerige keuken” dan studio’s waar vereenzaming op de loer ligt.

Maar is bijbouwen niet dweilen met de kraan open? “Als een universiteit heel veel studenten aanneemt, dan is er vervolgens ook een huisvestingsvraagstuk”, zei minister De Jonge. Hij vindt dat “het aantal studenten dat een universiteit aanneemt en het aantal huisvestingsmogelijkheden beter moeten matchen”.

Studentenstop

Een woordvoerder van OCW bevestigt dat er gesprekken zijn met minister De Jonge over oplossingen voor de studentenhuisvesting. “Daar worden de groeiende studentenaantallen in meegenomen.” Maar het betekent niet dat er een studentenstop aankomt, omdat er geen kamers zijn, verzekert hij, want “dat is niet te doen”.

De universiteiten willen de mogelijkheid krijgen om de toestroom van internationale studenten af te remmen, maar dat gaat nog even duren. Koepelvereniging UNL laat weten dat ze intussen een beroep doet op gemeenten om meer studentenwoningen te realiseren.

luxe studentenkamer studentenhuisvesting studentenhuis

Lees meer

LSVb: ‘De gemeente Rotterdam maakt het studenten moeilijk om een kamer te vinden’

Rotterdam heeft strenge regels om het opdelen van woningen in studentenkamers tegen te…