Pijpers vocht de 200 euro boekingskosten aan die hij moest betalen om in het Lucia-gebouw een kamer te huren. Hij won de rechtszaak en heeft het geld inmiddels binnen. Volgens Square Rent kunnen alle studenten de verhuurder aanklagen en is de kans dat ze de rechtszaak winnen groot.

De verhuurder van het Lucia-complex aan het Stadhuisplein, waar 218 eerstejaars van EUC verplicht zijn om te wonen, is de Weense bank Raiffeisen. Het geschil tussen Pijpers en de bank ging om een zogenoemde booking fee. Dat zou een vergoeding zijn voor onder andere hulp met het aanvragen van huurtoeslag en het faciliteren van een keybuddy, een digitale sleutel die makkelijk gedeeld kon worden. Deze kosten waren niet uit te leggen, oordeelde de rechter. Volgens de rechter zou een bedrag van 7,72 euro redelijk zijn, in plaats van de gevraagde 200 euro. Het verschil heeft de verhuurder inmiddels voldaan aan de student.

Hoger beroep

Raiffeisen is het niet eens met de uitspraak van de rechter en gaat in hoger beroep. Volgens woordvoerder Andrea Pelinka-Kinz zijn de kosten wel degelijk te verantwoorden. Ze wacht het hoger beroep op 22 april af voordat ze uitgebreider wil reageren.

Vaneveld denkt dat Raiffeisen weinig kans maakt in hoger beroep. “De kans is nihil dat daar iets uitkomt. De kosten die het bedrijf heeft gerekend, zijn niet te verantwoorden.” Daarom moedigt de jurist alle EUC-studenten om zelf ook stappen te ondernemen. “De zaak van Pijpers zal precedentwerking hebben. Daarmee bedoel ik dat alle EUC-studenten in het Lucia-gebouw onterecht hebben betaald en hun geld kunnen terugkrijgen, als ze het bedrag aanvechten.”

Of de verhuurder op den duur uit zichzelf van de onterechte boekingskosten zal afzien? Vaneveld verwacht dat niet meteen: “Raiffeisen zal een kosten- en batenanalyse maken. Op het moment dat er meer studenten een rechtszaak aanspannen zal het steeds duurder worden om zowel het bedrag uit te betalen als de juridische kosten te dragen. Pas op dat moment is het voordeliger om de kosten te schrappen. Dus de studenten hebben het in eigen hand. Hoe meer studenten achter hun geld aangaan, hoe groter de kans wordt dat de kosten voorgoed geschrapt worden.”

Studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein.
Studenten in het studentencomplex LUCIA op het Stadhuisplein krijgen 192 euro terug van de eigenaar van het pand. Beeld door: Wouter Sterrenburg

In gesprek

Hoewel eerstejaars EUC-studenten verplicht door de universiteit verplicht zijn om samen in het Lucia-gebouw te gaan wonen, noemt woordvoerder Rateb Abawi van de Erasmus Universiteit de kwestie een zaak tussen student en verhuurder. Wel is de universiteit in gesprek met de Raiffeisen om de uitspraak van de rechter te bespreken, zegt Abawi.

Joris Pijpers_EUC_rechtszaak_2022_03_18

Lees meer

Verhuurder Lucia-gebouw moet ‘vage kosten’ terugbetalen aan EUC-student

Eerstejaars studenten van het Erasmus University College (EUC) betalen onterecht een…