In zaal C2-2 zijn dinsdagmiddag ongeveer 20 deelnemers om die cijfers een beetje bij te stellen. Onder hen slechts één man, maar die vertrok halverwege. Eerst krijgen de deelnemers instructies over het maken van auteursprofielen op Wikipedia (spoiler: dat is net zo eenvoudig als Instagram of TikTok!). En vervolgens – hoe je tekst correct bewerkt, vertaalt of ernaar verwijst. Daarna begint eindelijk het leukste deel: het kiezen van een interessant artikel en dat verbeteren.

“Schrijf droog en neutraal, maar probeer lopende zinnen te schrijven, geen lijst met bulletpoints”, adviseert Sandra Fauconnier van Wikimedia Nederland, workshopleider en een van de vijf Wikipedianen die bij de workshop aanwezig is om te helpen. “Denk eraan: kies liever geen onderwerpen waar je nauw mee verbonden bent, bijvoorbeeld je eigen hoogleraren, want dan ben je niet langer onpartijdig. Het doel van Wikipedia is om neutraal en feitelijk te zijn, anders kunnen bedrijven of individuen het platform gebruiken voor zelfpromotie en dat is verboden.”

Niet alleen de vrouw van, maar ook filosoof

Hanna, bachelorstudente filosofie, kiest ervoor om de pagina van Sophie de Condorcet te bewerken. Dat doet ze omdat, hoewel Sophie de Condorcet zelf filosoof was, ze tot dusver vooral bekend is als de echtgenote van de wiskundige en filosoof Nicolas de Condorcet, en als beroemde Franse gastvrouw van een literaire salon. Hanna wil meer bronnen en informatie over Sophies filosofische reis toevoegen aan zowel de Engelse als de Nederlandse pagina’s, om de kijk op haar te helpen veranderen.

“Hoewel we tijdens colleges ook vrouwelijke filosofen bespreken, leunt mijn curriculum nog altijd zwaar op mannen. Vrouwelijke filosofen zijn vaak ondervertegenwoordigd, of ze worden verkeerd voorgesteld. Ik was hier eigenlijk niet door verrast toen mijn colleges begonnen – ik leerde al over genderongelijkheid en gebrek aan vertegenwoordiging van mijn moeder voordat ik me had ingeschreven voor een studie. Maar ik wil nog altijd mijn steentje bijdragen aan de strijd voor vertegenwoordiging”, zegt Hanna.

Hoewel het de eerste keer is dat ze meewerkt aan het bewerken van Wikipedia, is Hanna van plan hiermee na de workshop door te gaan. “Thuis heb ik veel encyclopedieën en boeken over vrouwelijke filosofen die ik vandaag niet mee kon nemen. Ik ben dus wel van plan om voor mezelf, als hobby, verder te gaan met editen.”

De herinnering van de oprichter van ECWO levend houden

wikipedia edit-a-thon international womens day foto Natalia (8) (EM)
Kirsten tijdens de Edit-a-thon. Beeld door: Natalia Khozyainova

Kirsten, masterstudent Governance of Migration and Diversity, redigeert de pagina van de vorig jaar overleden hoogleraar Dianne Bevelander. Bevelander was de oprichter van het Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO), een van de organiserende partijen van deze workshop. Als student-assistent bij het ECWO vindt Kirsten het een goede manier om hulde te brengen aan haar leven, door ervoor te zorgen dat de bronnen op de pagina van Dianne correct zijn. “Veel collega’s waren dol op Dianne en denken nog vaak aan haar. Ervoor zorgen dat haar Wikipedia-pagina correct blijft, is een mooie manier om haar te eren.” Omdat ze Wikipedia tijdens haar schooltijd als cruciaal kennisplatform heeft gebruikt, vindt Kirsten het een geweldig initiatief om het te bewerken: “Aangezien dit een plek is waar we allemaal kennis vandaan halen, moeten vrouwen ook op en achter Wikipedia vertegenwoordigd zijn.”

Bewustwording over seksueel consent

Hoewel de Edit-a-thon vooral gericht is op vrouwelijke academici en filosofen, kiezen sommige deelnemers ervoor om hun bijdrage te richten op grotere sociale kwesties en eigen interessante onderwerpen, zoals seksueel consent. Sara (fictieve naam), afgestudeerd bij Geneeskunde aan het Erasmus MC, voelde zich geroepen tot actie zodra ze de advertentie van het evenement zag die wees op de ondervertegenwoordiging van vrouwen bij Wikipedia. “Empowerment van vrouwen gaat mij nauw aan het hart, dus toen ik Wikipedia-statistieken zag, klikte er iets bij mij. Ik begon te zoeken naar grote onderwerpen in het nieuws in Nederland en zag hoe ze werden weergegeven op Wikipedia, en ik was verrast dat de Nederlandse pagina over seksueel consent wel wat meer inhoud, bronnen en vrouwelijk perspectief kon gebruiken.”

De moeilijkste onderdelen van het redactieproces vindt Sara schrijven over consent vanuit een niet uitsluitend heteroseksueel (en uitsluitend mannelijk) perspectief, en het werken met juridische formuleringen. Ondanks de uitdaging is ze van plan om in haar vrije tijd door te gaan met editen. “We kunnen er niet vanuit gaan dat porno, sociale media of leeftijdsgenoten de eerste kennismaking zijn met seksuele voorlichting. Toen ik jong was, was Wikipedia mijn eerste vraagbaak voor alles. De beschikbaarheid van belangrijke informatie zoals seksueel consent helpt niet alleen bij het bestrijden van gendergerelateerde problemen, maar zal vrouwen ook bevrijden van schaamte wanneer ze over seks praten.”