Psychologiestudent Sunny Stanulova (23) betaalt nu nog 50 euro per maand aan servicekosten, maar komend collegejaar wordt dat 75 euro. “Ik vind dat best veel, want dat moet uit mijn spaargeld komen.” In totaal is Sunny 650 euro per maand kwijt aan huur en dat betaalt ze door de drie baantjes die ze naast haar studie heeft. “Ik pas af en toe op honden, ik ben student ambassador voor mijn opleiding en ik heb net een nieuw baantje als sales agent!” vertelt ze enthousiast.

Hoger verbruik

Stijgende energiekosten gasprijzen 2 – Migle Alonderyte
Beeld door: Migle Alonderyte

Student Econometrie Athaya Putri (21) hoeft zich vanwege haar inclusieve huurcontract tot het einde van het academisch jaar geen zorgen te maken over extra uitgaven. Haar huisbaas is wel bezorgd, blijkt uit berichten die hij de bewoners stuurt over het besparen van energie. “Hij belde me persoonlijk om te vragen of ik een verwarmingssysteem op stroom gebruikte, want hij vond onze energieconsumptie hoger dan eerder. Hij liet ons ook foto’s daarvan zien die hij in de app kon bekijken. Maar ik weet niet hoe dat zou komen. We doen er juist alles aan om te besparen, dat is ook goed voor het milieu.”

Het Nibud raadt iedereen aan om de energiekosten in de gaten te houden. Met tips over besparen op gas en elektriciteit hoopt het mensen te behoeden voor onnodige extra kosten. “Maar tegen zulke explosieve stijgingen valt helaas niet op te besparen. Waarschijnlijk kan het dus geen kwaad om, als je bijvoorbeeld een potje hebt voor de jaarlijkse servicekostenafrekening, iets meer opzij te leggen. Er zijn echter veel huishoudens die al zoveel als ze kunnen besparen of niet extra opzij kunnen leggen, en daar maken wij ons erg zorgen om.”

Verdubbeling

Studenten met een huurcontract waarbij gas en elektriciteit niet is inbegrepen, worden misschien harder geraakt. David Tenenbaum (21) studeert Bedrijfskunde en huurt samen met twee vrienden een huis in de stad. De eigenaren van het pand stonden erop dat de studenten zelf hun gas en elektriciteit regelden. Tot voor kort was dat geen probleem, maar toen energieleverancier Welkom Energie in oktober failliet ging, kregen zij een bericht van de nieuwe leverancier dat de prijzen meer dan verdubbeld werden. “In plaats van 130 euro betalen we nu 300 euro per maand. En in april worden de nieuwe prijzen bekendgemaakt, die zouden zomaar nog hoger kunnen liggen.” Omdat de huisbaas een inclusief huurcontract weigert en de studenten na dit academisch jaar op uitwisseling gaan, is een flexibel contract met hoge prijzen voor gas en elektriciteit de enige oplossing. Pas aan het eind van het jaar krijgen David en zijn huisgenoten de volledige rekening gepresenteerd. “Het zal enorm hoog liggen. Ik denk eraan om een extra baan te nemen zodat ik het allemaal kan betalen.”

Daar hoeven studenten bij Stadswonen en SSHxl zich geen zorgen over te maken. Volgens een woordvoerder van Stadswonen lukt het hen om het energietarief voor studentenwoningen relatief laag te houden door op grote schaal energie in te kopen. “We kopen dan ook steeds voor langere perioden in, zodat de prijs enigszins stabiel gehouden kan worden. De prijs voor het komend jaar staat bijvoorbeeld al vast en dat verschilt niet veel van de prijs van het afgelopen jaar.” Ook bij SSHxl benadrukt een woordvoerder dat studenten geen verhoging van de gasprijzen hoeven te verwachten. “Het huidig contract bij Greenchoice loopt tot 2023 en de prijzen staan vast. De energieleverancier mag het contract niet opbreken, ook niet als aan het eind van het jaar blijkt dat zij zelf geconfronteerd worden met enorm hoge kosten voor de inkoop van gas.”

huurcontractenverhaal verhuurder, huren, studentenkamer

Lees ook

Als huurder heb je meer rechten dan je denkt

EM keek samen met Michelle Leeflang en Marco van 't Woudt van het Juridisch Loket naar…