Dat vertelde premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers dinsdagavond op de persconferentie. Ze zoeken bewust de grenzen van het mogelijke, zei Rutte. Het aantal besmettingen is al torenhoog en zal nu nog sneller stijgen, verwacht de premier.

Het kabinet volgt in grote lijnen het OMT-advies dat al vóór de persconferentie openbaar was gemaakt en gaat met de late sluitingstijd zelfs twee uur verder dan de deskundigen voorstelden.

2021-09-06 Opening Academisch Jaar (Arie Kers) (46) (EM)

Lees meer

Studentenverenigingen willen ruimer beleid dan horeca

Gooi ons niet op een hoop met cafés en restaurants, zeggen de studentenverenigingen. Ze…

Quarantaine

Ook de quarantaineregels veranderen. Na contact met een besmet persoon hoeven sommige mensen niet meer in quarantaine, zolang ze zelf geen klachten hebben. Dat geldt onder meer voor leerlingen en studenten onder de 18 jaar.

De regels worden eveneens versoepeld voor wie langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad of korter dan acht weken geleden positief is getest (en dus van corona is hersteld).

Het advies blijft om na contact met een besmet persoon contact met kwetsbare personen te vermijden. Het OMT adviseerde bovendien om gedurende vijf dagen elke dag een zelftest doen, maar daar zegt het kabinet niets over.

Daarmee lopen de quarantaineregels voor studenten uiteen, afhankelijk van hun leeftijd en vaccinatiestatus. Wie klachten heeft, moet nog steeds thuisblijven en een zelftest doen. Wie besmet is, moet in isolatie.

Uitzondering docenten

Voor leraren en docenten met een ‘essentiële rol’ in het onderwijs, of in een ‘uitzonderlijke situatie’, mag een uitzondering worden gemaakt op de quarantaineregels, zolang de werknemer geen klachten heeft. Dit kan volgens een persbericht van het ministerie alleen ‘in goed overleg tussen werkgever en werknemer en onder strenge voorwaarden, zoals dagelijks zelftesten’.

Dat kan in de praktijk alleen maar om docenten gaan die geen boosterprik hebben gehad (of korter dan een week geleden) of die zich helemaal niet hebben laten vaccineren.

iss mondkapjes

Lees meer

Lockdown voorbij in hoger onderwijs

Het hoger onderwijs kan vanaf maandag weer open. Een mondkapje dragen is overal…

Collegezalen

En hoe zit het met de regels voor collegezalen? Daar verandert niets aan, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Daar mogen maximaal 75 studenten tegelijk samenkomen.

De algemene coronaregels blijven van kracht: houd 1,5 meter afstand waar mogelijk, was regelmatig je handen, draag een mondkapje in publieke ruimten en ventileer goed.

De onderwijsgroep van tutor Bhavika Avapa in het Mandevillegebouw.

Lees meer

Mondkapje mag toch af als je afstand kunt houden

Studenten en staf hoeven niet langer 'altijd en overal' op de campus een mondkapje te…

Gebrek aan personeel

Kuipers waarschuwde wel dat het aantal besmettingen zal oplopen. Daardoor zullen meer mensen in quarantaine gaan en dus zullen sommige plaatsen – bij gebrek aan personeel – ondanks de nieuwe regels toch gesloten zijn.

De maatregelen gelden in principe voor zes weken, met een ‘weegmoment’ over drie weken. Het zou kunnen dat het kabinet dan toch weer strenger moet worden, waarschuwde Rutte. Dan zal hem vast jojobeleid worden verweten, voorspelde hij, maar dat risico wil hij nemen.