Er zijn alweer allerlei maatregelen uitgelekt voordat het kabinet dinsdagavond zijn persconferentie geeft. Straks mogen de horeca en de cultuursector bijvoorbeeld tot 22 uur open blijven. De brief van de Landelijke Kamer van Verenigingen kwam maandag naar buiten.

Studenten moeten sociale relaties kunnen opbouwen, hun identiteit ontwikkelen en zichzelf ontplooien, menen de verenigingen. Daar worden ze in belemmerd door de lockdowns, met alle psychische schade van dien.

Niet alleen borrelen

“Een studentenvereniging is niet alleen een plek om te borrelen”, staat in de brief. Ze noemen sportactiviteiten, bijbelkringen, theater- en muziekrepetities, debatavonden, bibliotheken, commissievergaderingen, symposia, lezingen, spelavonden en studeerfaciliteiten. Dat onderscheidt de verenigingen van wat ze ‘klassieke’ horecagelegenheden noemen.

Studentenverenigingen kunnen de mentale problemen van studenten verzachten, stellen ze, maar dan moeten ze wel toestemming krijgen voor activiteiten die je niet tot de horeca zou rekenen. Er hoort ook een slagzin bij. ‘Zet mentaal centraal: open de verenigingen’.

Lange termijn

Julia van den Bosch, voorzitter van de RKvV, is hoopvol en ziet de versoepelingen als een stap in de goede richting. Maar ook hoopt ze op een lange-termijnoplossing: “De verenigingen moeten direct weer dicht zodra er een nieuwe lockdown zal komen. Zoals in de brandbrief al aangegeven wordt, zijn studentenverenigingen veel meer dan alleen het borrelgedeelte. Zonder het sociaal contact van de verenigingen raken studenten in isolement en ontstaan er meer mentale problemen.”