Sinds dinsdag wijzen de medewerkers van de Universiteitsbibliotheek studenten op de nieuwe regels, zo vertelt Front Desk-teamleider Wim Vuijk. “En als je even rondkijkt, zie je dat mensen die regels hier opvolgen.” Een van zijn collega’s loopt af en toe een rondje om mensen er vriendelijk op te attenderen. Terwijl die ochtend nog wat tekst en uitleg nodig was voor studenten die het nieuws gemist hadden, heeft rond het middaguur nagenoeg iedereen een mondkapje op.

Economiestudenten Ysanne en Nick in de UB.
Economiestudenten Ysanne en Nick in de UB. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Economiestudenten Nick en Ysanne – die voor de foto even het mondkapje van de kin omhoogtrekt – snappen de nieuwe regels, maar zien wel wat haken en ogen. Zo is Nick ‘minder happig’ om naar de UB te komen: “Als je de hele dag in de bieb zit is het niet heel comfortabel om non-stop een mondkapje te moeten dragen. Maar goed, misschien dat een beter mondkapje comfortabeler is.” Ysanne voegt toe: “Ik ben voornamelijk blij dat de UB nog open is. Desondanks ga ik morgen voor een groepsopdracht gewoon bij mij thuis afspreken, want overleggen op anderhalve meter mét mondkapje is niet echt prettig.”

Alleen als er wat van gezegd wordt

Waar de naleving in de UB vrij strak geregeld is, is de nieuwe regel nog niet doorgedrongen tot de studenten in het Polakgebouw. Op de afgeladen eerste verdieping draagt welgeteld één zittende student een mondkapje. De meesten geven aan dat ze de update van het College van Bestuur gemist hebben, of dat de boodschap hen ontglipt is. “Ze sturen doorlopend e-mails en ondanks dat ik mijn best doe om het bij te houden, stop je simpelweg met lezen na een tijdje”, aldus studente Ashe die aan een grote tafel werkt.

Kerem en Kyvanc merkten in Polak niks van de verruimde mondkapjesplicht.
Kerem en Kyvanc merkten in Polak niks van de verruimde mondkapjesplicht. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Dat geldt ook voor eerstejaars IBEB-studenten Kyvanc en Kerem. “E-mail? Mondkapjes als je zit? Volledig gemist”, reageert Kyvanc. “We komen uit Turkije en krijgen het nieuws over het virus vooral mee via Instagram en Nederlandse vrienden, maar dit had ik nog niet gehoord. Ik denk niet dat mensen zich er heel strikt aan zullen houden, want tenzij een medewerker me erop attendeert vergeet ik het snel.”

Ook onder medewerkers zijn de nieuwe regels nog niet helemaal helder. De uitbreiding van de mondkapjesplicht geldt immers voor onderwijsgebouwen, maar het is onduidelijk of de kantoren daar ook bij horen. Twee baliemedewerkers bij de ESL geven aan dat er op hun afdeling – net als voorheen – mondkapjes worden gedragen bij het bewegen door de ruimte, maar niet aan het bureau. “Technisch gezien zou het wellicht moeten, maar gaan we hier dan acht uur lang met een mondkapje zitten?”, vraagt een van de baliemedewerkers. “Daarnaast wordt er al veel thuisgewerkt en faciliteren we zelftests, dus we doen al aardig wat tegen corona. Als ik eerlijk ben: ik houd het na twee jaar moeilijk bij.”

Geen duidelijkheid

De onderwijsgroep van tutor Bhavika Avapa in het Mandevillegebouw.
De onderwijsgroep van tutor Bhavika Avapa in het Mandevillegebouw. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Zelfs als de regels goed worden nageleefd, blijken er moeilijkheden te ontstaan. Universitair docent Asya Zhelyazkova merkte bijvoorbeeld dat het dragen van zowel een mondkapje als microfoon onverstaanbare opnames oplevert. De stof van het mondkapje schuurt namelijk tegen het microfoontje aan. Zhelyazkova: “Aan het begin van het college hoorde ik dit van de mensen die op afstand meedoen, vervolgens heb ik met instemming van de studenten in de zaal het mondkapje tijdelijk afgedaan.” Maar of dat mag is haar niet duidelijk en ze zou het liefst horen of hier een protocol voor is.

Een rondje op de derde verdieping van het Mandevillegebouw leert al snel dat ook bij onderwijsgroepen de mondkapjes grotendeels afwezig zijn. Docent Bhavika Adapa begint bijna aan haar tweede onderwijsgroep macro-economie van de dag. Bij haar eerste werkgroep droegen drie van de negen studenten op eigen initiatief een mondkapje. “Ik zag dat er in de WhatsAppgroepen discussie was of het wel of niet moest, maar kon niet echt een duidelijk antwoord krijgen. Ook heb ik niet echt een duidelijk advies gekregen vanuit de faculteit.”

Vlak voor de werkgroep vraagt een student klassikaal hoe het nu precies zit. “Blijkbaar is het dus ook in colleges en werkgroepen verplicht”, antwoordt Adapa. “Ik zat net in een college waar niemand eentje droeg”, zegt een van de studenten. Schouderophalend doen alle studenten hun mondkapje op om te beginnen aan het onderwijs.

iss mondkapjes

Lees meer

Lockdown voorbij in hoger onderwijs

Het hoger onderwijs kan vanaf maandag weer open. Een mondkapje dragen is overal…

Lees 2 reacties