Op een frisse dinsdagmiddag komt een groep Nederlandse en internationale studenten bijeen in verpleeghuis Pniël in Kralingen. Ze worden welkom geheten door het Erasmus Student Network. Leden van de internationale studentenvereniging zijn hier elke tweede dinsdag van de maand voor een korte wandeling en een praatje met de oudere bewoners van het tehuis. En dat is precies wat ze ook vandaag gaan doen.

Jannat, een rechtenstudente uit Pakistan, kwam voor het eerst naar de wandeling omdat ze haar opa mist. Ze spreekt hem elke dag aan de telefoon. “Ik hou van ouderen, en als je in het buitenland woont, mis je je familie zo erg, vooral oudere familieleden. Het is fijn om hier verbinding te kunnen maken met de gemeenschap.”

Herinneringen aan een bevroren meer en Portugal

pniel ouderen wandelen rolstoel groepsfoto student wellbeing festival foto Natalia Khozyainova (2) (EM)
Bij de Kralingse Plas maakten alle ouderen en studenten een groepsfoto. Beeld door: Natalia Khozyainova

Voordat ze vertrekken voor een wandeling door het Kralingse Bos, krijgen de studenten instructies hoe ze de bewoners met een rolstoel kunnen helpen. Omdat het koud is, helpen de studenten ook met het aantrekken van handschoenen, sjaals en dekens. Tijdens de wandeling maken de herkenbare punten in Kralingen herinneringen en verhalen los bij de deelnemers – van herinneringen aan schaatsen over een bevroren meer in het park tot wonen in Portugal of Frans leren op school (en het nog steeds spreken).

Het initiatief van het verpleeghuis en de universiteit bestaat al enkele jaren en sommige studenten doen regelmatig vrijwilligerswerk. Dit is wat Julius, masterstudent Global Business and Sustainability, ook wil doen: “Ik had mijn contactgegevens achtergelaten bij het verpleeghuis, ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Ik mis mijn grootouders en het spreken met mensen buiten de studentenkring”, vertelt hij. “De levensverhalen van de bewoners zijn zo interessant: de dame met wie ik vandaag liep, heeft de wereld rondgereisd en spreekt verschillende talen. We spraken Duits en hadden een gesprek over politiek, Covid, reizen, noem maar op.”

“Sommige bewoners gaan weken de deur niet uit”, zegt coördinatrice Annemarie van Zessen. “Dus het maakt ze erg blij om gewoon eens in een andere omgeving te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten. Vóór Covid deden er ook studenten mee aan onze Sinterklaasvieringen. We dronken warme chocolademelk, verkleedden onszelf en zorgden voor verbinding. Hopelijk is dat snel weer mogelijk.”

Planking voor je ziel

Tijdens het festival worden echter niet alleen mentale activiteiten aangeboden. Want zoals onze Romeinse voorouders al wisten: mens sana in corpore sano – een gezonde geest in een gezond lichaam. Wat is de beste manier om je gedachten af ​​te leiden van een probleem? Visualiseer het – en sla het tot moes. In een bokszak natuurlijk.

Aziz Ahmad, bokscoach bij Erasmus Sport, sluit zich aan bij die filosofie en begroet dinsdagavond verschillende nieuwe studenten in zijn kickboksles. De les begint met een warming-up waarin meteen te zien is wie hier voor het eerst komt. “Planking is goed voor je ziel”, moedigt Aziz de zwetende studenten aan, terwijl Nirvana’s Smells like teen spirit op de achtergrond speelt.

Julia, masterstudent Strategy Economics is een van de nieuwkomers. Ze lacht: “Ik heb niet meer gesport meer sinds ik deze zomer in Rotterdam aankwam, dus dat wordt wel weer eens tijd.”

Helemaal leeg

Haar studiegenoot Maria kwam haar steunen. “We waren op zoek naar activiteiten om te doen tijdens het Wellbeing Festival, en kickboksen zag er interessant uit”, zegt ze na afloop van de les. “Ik stond op het punt om halverwege op te geven maar ging toch door, want iets afmaken is goed. En nu ben ik trots.”

Het beste gevoel na de les? Jezelf realiseren dat je het afgelopen anderhalf uur aan geen enkel probleem hebt gedacht. “Je hoofd wordt er helemaal leeg van. Geen enkele gedachte. Zo fijn na de weken die we hebben gehad”, lacht Maria.

Het Student Wellbeing Festival vindt plaats tot en met 19 november. Meer informatie over de activiteiten vind je hier. Meer informatie over ‘Wandelen met ouderen’ vind je hier.