De herdenking begon woensdag een half uur later dan gepland door hevige regenval. Toen de regen wat afnam verzamelden veertig mensen zich onder tien paraplu’s, onder hen veel vrouwelijke academici.

Strijd voor meer gelijkheid

Op de herdenking sprak onder anderen Hanneke Takkenberg van het Erasmus Centre for Women and Organisations (ECWO).

Volgens Takkenberg, die Bevelander hielp met het opzetten van het ECWO, was het idee van het planten van een tulpenboom ontstaan dankzij Bevelanders eigen visie. Met het van het ECWO wilde zij volgens Takkenberg namelijk een zaadje planten voor een boom waar toekomstige generaties vrouwelijke academici de vruchten van konden plukken. Een groep waar zij gedurende haar hele carrière voor opkwam.

Verder bood Takkenberg ook haar excuses aan. “Dianne was altijd tegendraads en voor dingen gewoon, maar doen en niet vragen. Sorry daarom dat we goedkeuring van de universiteit hebben gevraagd voor het planten van deze boom. Die karaktertrek werkte aanstekelijk”, grapte ze. Het comité had wel toestemming gevraagd, maar die tegendraadsheid gebruikte Takkenberg ter illustratie.

Kleurrijk figuur

Daarnaast sprak ook Kirsten Rohde, voorzitter van FAME (Female Academics Moving towards Equality) die Bevelander in 2019 de FAME Award uitreikten voor haar werk.

Ook Rohde herinnerde zich Bevelander als een authentiek en kleurrijk figuur die haar van richting heeft doen veranderen. “We moeten ons niet focussen op dat vrouwen zich moeten aanpassen aan de norm. Ik geloofde ook ooit dat ik me maar moest voegen. Gelukkig heeft zij eraan bijgedragen dat ik niet meer zo over mijzelf denk.”

De aanwezigen besloten de bijeenkomst met het ingraven van de tulpenboom, met op de achtergrond de Zuid-Afrikaanse danshit ‘Jerusalema’.