Een enorm tekort aan huisartsen in Rotterdam, gecombineerd met de complexiteit van het Nederlands zorgsysteem, leidt ertoe dat internationale studenten zorg mis lopen, zeggen Jansen en Dolk. De praktijk deed bij de opening in juni een oproep aan internationale studenten om zich in te schrijven als patiënt, maar ziet zich nu genoodzaakt tijdelijk te stoppen met het behandelen van nieuwe aanvragen. “Wij zijn overweldigd door de omvang van het probleem”, vertelt Jansen. “Andere huisartsenpraktijken nemen deze studenten vaak niet aan als patiënt vanwege de extra administratie die nodig is. Als nieuwkomer zijn wij opengegaan voor deze doelgroep, met als gevolg dat de druk op de praktijk enorm was.”

Geen basisverzekering

Een belangrijk deel van het probleem is de verzekering. Internationale studenten zijn verplicht zich te verzekeren, maar mogen geen Nederlandse basiszorgverzekering afsluiten. Daardoor zijn zij aangewezen op een European Health Insurance Card (EHIC) of een AON-studentenverzekering. “De administratie is een stuk complexer voor deze doelgroep dan voor studenten met een Nederlandse basiszorgverzekering”, legt Dolk uit.

“De praktijken waar deze studenten staan ingeschreven, krijgen in de meeste gevallen geen inschrijftarief uitgekeerd en declaraties voor consulten worden niet automatisch afgehandeld. Patiënten moeten dus zelf eerst de zorgkosten betalen om die achteraf te declareren bij de verzekeraar. De studenten kunnen niet als alternatief naar de huisartsenpost, omdat daar alleen spoedgevallen worden behandeld. In het ziekenhuis komen ze ook niet, omdat ze daarvoor eerst een verwijzing nodig hebben van de huisarts. Wij zien dan ook studenten met gevorderde medische problematiek in onze praktijk.”

Informatie ontbreekt

Op de praktijk komen Jansen en Dolk meer problemen tegen. “Consulten voor internationale studenten duren gemiddeld een stuk langer. Dat is bijvoorbeeld omdat zij vaak onbekend zijn met het Nederlands zorgsysteem of omdat informatie over hun medische voorgeschiedenis niet bekend is. Zo kun je bij Nederlandse studenten in het systeem zien welke medicijnen ze gebruiken of welke allergieën ze hebben. Bij internationale studenten is die informatie niet automatisch verwerkt in hun profiel, zodat wij dat opnieuw moeten opvragen”, legt Dolk uit. “De meeste huisartsen hebben het al druk genoeg met hun eigen patiënten en weren daarom deze studenten uit de praktijk.”

Door de structuur van het Nederlands zorgsysteem valleninternationale studenten tussen de wal en het schip, vinden Jansen en Dolk. Samen met de universiteit werken zij eraan binnenkort een duurzame oplossing te bieden voor het probleem. “Op dit moment zijn internationale studenten een verlieslatende groep voor onze huisartsenpraktijk. Wij willen er echt voor deze studenten zijn, maar moeten het organiseren op een manier die hen echt helpt. Naast de traditionele huisartsenzorg moet er bijvoorbeeld ook informatievoorziening zijn, zoals voorlichting over de verschillende opties in ons zorgsysteem en de zorgverzekering.”

Jans_04-1 zorgkosten huisarts dokter praktijk zorgsysteem

Lees ook

Nieuwe praktijk bij de campus hoopt oplossing te zijn voor huisartsenprobleem studenten

Met Man met Bril-koffie, mooie planten, goede huisartsen, maar vooral goede…