Bureaucratische nachtmerrie

Deniz
Deniz. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Deniz, student aan het Erasmus University College, merkt hoe moeilijk het is om een woning te vinden voor internationale studenten.

“Ik sta hier omdat ik gefrustreerd ben over het onrecht op de woningmarkt. De oneerlijke behandeling van kwetsbare groepen gaat mij aan het hart. Maar het is voor mij als internationale student ook moeilijk om een huis te vinden. Het duurde maanden om een woning te vinden toen ik weg moest uit de EUC-huisvesting. Verhuurders wilden enkel ‘expats’ en hanteren hele hoge inkomenseisen of absurde borgsommen. Uiteindelijk vond ik een woning één dag voordat ik mijn andere huis uit moest. Enorm stressvol.”

“Ik zou willen dat het university college vooraf transparanter was geweest over de crisis op de woningmarkt in Nederland en betere ondersteuning zou bieden rondom huisvesting. Het is bijvoorbeeld een bureaucratische nachtmerrie om als buitenlandse student huurtoeslag te krijgen. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik zou er recht op moeten hebben in mijn huidige kamer, maar niemand kan me uitleggen waarom ik het niet kan ontvangen.”

Gentrificatiegrens

Owen
Owen. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Geschiedenisstudent Owen woont op Zuid en ziet dat zijn buurt een yuppenwijk wordt.

“Ik woon nu op de Beijerlandselaan en ik ben bang dat ik word weggegentrificeerd. Waar we nu lopen, in de Afrikaanderwijk, is de gentrificatie al begonnen. Ik vrees dat die gentrificatiegrens nog verder opschuift. Dat de hele buurt een soort yuppenwijk wordt, waardoor het karakter van Zuid verdwijnt en alle oorspronkelijke bewoners worden weggejaagd.”

“Ik wil graag mijn hele leven in Rotterdam blijven wonen, maar ik denk dat dat financieel niet meer mogelijk is. Naar een gemeente als Ridderkerk of Vlaardingen moeten verhuizen, dat wil ik helemaal niet.”

Kamertje voor 800 euro

Mylena
Mylena. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Mylena (Filosofie) hoopt dat niet heel Rotterdam wordt volgebouwd met dure penthouses.

“Ik ben bij Woonopstand omdat ik vind dat iedereen een dak boven zijn hoofd moet hebben. Vrienden van mijn vorige studie, International Business Administration, betalen soms wel 800 euro voor een kamer van zes vierkante meter en anderen slapen noodgedwongen op de bank bij vrienden. Of neem zo’n plek als The Student Hotel: dat is echt vet overpriced voor wat je krijgt. Ik merk de problemen steeds meer onder studenten en het raakt alle lagen van de bevolking.”

“Ik heb heel veel geluk met mijn kamer van Stadswonen, maar omdat ik waarschijnlijk in Amsterdam een master ga volgen, zal ik binnenkort weg moeten. Ik kijk er tegenop om daar een kamer te zoeken, want het voelt nu al alsof dat toch niet gaat lukken. Hopen dus dat er een huurplafond komt en dat er meer sociale huur komt. En ik hoop dat niet elk plekje in Rotterdam wordt volgebouwd met dure penthouses, waar het nu op lijkt.”

wonen studentenhuis stadswonen fietsen swapfiets kralingen – sanne van der most

Lees meer

Kamertekort loopt op, ‘zeer krappe’ woningmarkt voor studenten in Rotterdam

Het tekort aan studentenwoningen in Nederland is in één jaar toegenomen met 4.500, tot…