Het offensief wordt geleid door RSC/RVSV-lid Davine Perik en twee andere leden, Maarten en Annabelle. In een zonnige, statige kamer op de sociëteit van RSC/RVSV vertelt de 21-jarige Davine wat hen bewoog om meer aandacht te creëren voor inclusiviteit: “Nadat ik in de lockdown uit kwam voor mijn seksuele oriëntatie, merkte ik plots dat een hoop dingen heteronormatief waren bij de vereniging. De tradities rond gala’s, datediners, ze houden allemaal weinig rekening met de mogelijkheid dat iemand geen hetero is.” Zodoende kwam ze met Maarten en Annabelle op het idee om de nieuwe voorzitter Friso van der Werf te benaderen en samen de vereniging richting meer inclusiviteit te bewegen.

De reactie van haar club- en dispuutsgenoten op Davines coming out en nieuwe vriendin was heel prettig, aldus Davine. Maar niet iedereen vindt het makkelijk om uit de kast te komen: “Soms vertrouwen andere leden op een feestje me toe dat ze het eng vinden om hun geaardheid op de vereniging te delen. Er is niet altijd ruimte om uit de kast te komen op de soos, daarom blijven sommigen erin. Van Maarten weet ik dat de jongens een stuk botter zijn over homoseksualiteit dan vrouwen, bijvoorbeeld.” Sinds augustus maken ze plannen – ondersteund door het bestuur – hoe er nog beter duidelijk kan worden gemaakt dat alle leden in alle vrijheid mogen zijn wie ze zijn.

Schikken hoeft niet

Voorzitter Friso van der Werf en Davine Perik.
Voorzitter Friso van der Werf en Davine Perik. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Dat begon dit jaar al bij de ontgroening. Davine en Van der Werf vertellen trots dat een lesbisch lid de 400 aspirant-leden heeft toegesproken over haar seksuele oriëntatie. Daarin maakte zij duidelijk dat je je niet hoeft te schikken en gewoon jezelf mag zijn.

Een geslaagde pride-borrel, het benoemen van vertrouwenspersonen voor het ondersteunen van LHBT+-leden en de opzet voor een eerste pride-feest worden verder genoemd als successen die in de eerste maand van het initiatief zijn binnengehaald. Een goed begin, maar Davine en Van der Werf geven aan dat ze deze lijn willen doorzetten. Hierbij zijn ze zich bewust van de maatschappelijke positie van het corps. Davine: “De problemen waar LHBT+-studenten tegenaan lopen, komen in de hele studentenwereld voor en niet alleen bij onze vereniging. Over RSC/RVSV bestaat onterecht het beeld dat we conservatiever zijn dan andere verenigingen, maar daardoor is het een nog sterker statement als juist wij ons écht hard maken voor inclusie. De hoop is dan ook dat andere verenigingen ons volgen.”

Zwijgcultuur

Voorzitter Friso Van der Werf geeft aan dat het andere stereotype, dat van een zwijgcultuur, wel een beetje klopt. “Maar dat taboe op misstanden naar buiten brengen willen we nu juist doorbreken.” Hij wil af van het imago dat het corps een elite-clubje is waarbij iedereen zich moet aanpassen aan één ideaal. “Ik verwacht dat dat beeld met verloop van tijd zal veranderen, want we laten zelf altijd weten dat iedereen hier welkom is. We zijn een paar jaar geleden begonnen met een cultuuromslag, ik zie dit als een positieve doorzetting daarvan.” Trots vervolgt hij: “Dat dit een initiatief is dat vanuit de leden zelf komt, vind ik geweldig. Ze zijn nog maar net begonnen met dit project, maar ik denk dat ze met nog veel meer mooie plannen gaan komen.”