Kun je de cafés en restaurants op campus in zonder een QR-code in de CoronaCheck-app? Dat verschilt per zaak. Bij Erasmus Sport koop je overdag met gemak een broodje tonijnsalade en een kroket zonder gevraagd te worden naar een QR-code. Vanaf vijf uur wordt daar wel op gecontroleerd. Bij The New Fork in de Food Plaza is er nog geen sprake van controle. “Wij hadden begrepen dat de universiteit dat in orde zou maken. We hebben er verder nog niets over gehoord”, vertelt een werknemer.

Bij Sohmi maken ze onderscheid tussen de tafels die binnen de kaders van het restaurant vallen en de banken die in het midden van de Food Plaza staan. “Wij gaan vanaf vandaag de QR-codes controleren als mensen hier bij ons willen eten. Maar als zij een portie willen meenemen of als zij in het midden van de plaza willen eten, hoeven we geen controle te doen”, zegt de kok.

Volgens de ene student is de coronapas ‘een slimme manier’ om het coronavirus buiten de deur te houden, de andere vindt het onzin dat gevaccineerden zich niet hoeven te laten testen. Bron: www.youtube.com
still qr code

Lees meer

Campus Talk: Studenten verdeeld over de invoering van de coronapas

Volgens de ene student is de coronapas ‘een slimme manier’ om het coronavirus buiten…

Verwarrend

Aan de tafels bij het Erasmus Paviljoen zitten tweedejaars criminologiestudenten Roos, Pleun en Melissa te genieten van de laatste zomerstraaltjes. “Toen we onze bestelling plaatsten, vroegen zij naar onze QR-codes”, zegt Roos. “We zijn ook allemaal gevaccineerd, dus dat is echt prima”, vult Melissa aan. Ook Hannes en Koen, studenten Business Information Management, vinden het geen probleem om een QR-code te laten zien. “Maar het is wel verwarrend”, zegt Hannes. “Aan de ene kant versoepelen ze maatregelen en aan de andere kant komt deze check er juist weer bij”. Zijn collega Koen gaat daarop in. “Het idee is volgens mij juist dat ze die check invoeren zodat de andere regels weg kunnen.”

Bij Starbucks lijkt de coronacheck al een onlosmakelijk deel van de bestelling aan de kassa. “Een pumpkin spice latte? Is dat om mee te nemen of om hier te gebruiken? Hier? Mag ik dan uw QR-code scannen?” Bij Tosti World hebben medewerkers de scan-app voor de coronacheck al gedownload, maar wachten zij nog instructies af van hun manager over het gebruik daarvan.

Instructies

Die instructies zouden deze week nog moeten volgen. Dat zegt ondernemer Marc van Hooijdonk, eigenaar van Tosti World en voorzitter van de ondernemersvereniging van de Food Plaza. Volgens hem verschilt de aanpak per universiteit. “Als een locatie wordt gezien als onderdeel van de onderwijsinstelling, dan hoeft er daar geen QR-controle te worden gedaan.” Als voorbeeld noemt hij de kantine in het Tinbergengebouw, waar je zonder CoronaCheck-app kunt genieten van een tomatensoepje of frikadel. De Food Plaza en het Paviljoen vallen wel onder de regels van de horeca. Food Plaza is volgens Van Hooijdonk ‘als geheel een horeca-onderneming’, zodat in principe iedereen daarbinnen gevraagd moet worden naar een QR-code. “Maar er komen ook veel studenten zitten om er gewoon te studeren”, legt hij het dilemma uit.

Update woensdagmiddag: Vanaf donderdag gaan de ondernemingen in het foodcourt strenger controleren. Iedereen die zich in de Food Plaza bevindt, ook alleen om te studeren in het middenblok, moet met een QR-code in de CoronaCheck-app aantonen gevaccineerd, negatief getest of genezen te zijn.

lege campus zon foodcourt

Lees meer

QR-codes vereist bij foodcourt, Paviljoen en De Smitse, maar niet in de kantines van Vitam

Vanaf zaterdag moeten bezoekers van het foodcourt, het Paviljoen en De Smitse bewijzen…