Marc van Hooijdonk, eigenaar van de Tostiworld, vertegenwoordigt de foodcourt-ondernemers en is blij met de aankomende versoepelingen: “Dat we meer zitplaatsen kunnen gebruiken is erg goed nieuws. We zitten namelijk nog niet op de omzet van voor de coronacrisis.” De aanpak van de verplichte toegangscheck blijkt tegelijkertijd een breinbreker. “Wat als iemand niet voor de horeca komt, maar gewoon om te studeren? En zo’n 60 á 70 procent van de mensen komt afhalen, waarbij geen controle nodig is. Er is een groot grijs gebied. Hoe we met die gevallen om moeten gaan, is nog niet helemaal duidelijk.”
Wie de controle gaat doen was donderdagochtend voor de ondernemers nog niet duidelijk. Fikret Egemen van de HAS: “We hebben de vraag gesteld aan de universiteit, maar nog geen reactie gekregen.” Een woordvoerder van de universiteit laat donderdagochtend aan EM weten dat de ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor de toegangscontrole.
Dat is geen probleem, zegt Egemen, al lopen hij en zijn medewerkers op hun tandvlees. “We hadden vóór corona vier meiden in dienst, daarvan is er maar eentje teruggekomen. Financieel is het zwaar: ik heb bijstand nodig gehad en alleen het spaargeld voor mijn kinderen is over. We knallen gewoon door en het gaat steeds beter, maar er moeten bijvoorbeeld een hoop coulante leveranciers nog terugbetaald worden.” Hij hoopt dat met goede naleving van maatregelen, zoals de toegangscontroles, de situatie over een paar maanden weer als vanouds is.
Geen QR-code bij Vitam
Ondertussen is voor toegang tot restaurants en kantines van Vitam, zoals de Etude in het Tinbergengebouw, geen coronapas nodig. Omdat dat ‘bedrijfskantines’ zijn, vallen ze niet onder de horecamaatregelen, aldus een woordvoerder van de universiteit.
Vreugde overheerst bij directeur Jon de Ruijter van Erasmus Sport. Daar kunnen door de versoepelingen voor sportfaciliteiten met name in de fitnessruimte veel meer mensen naar binnen. “Vanaf maandag kunnen 75 mensen per tijdsslot terecht en kunnen we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open”, vertelt De Ruijter.
Light checkbeleid
Voor het sportcafé komt er een light checkbeleid. Overdag komen er namelijk vooral mensen voor afhaal of voor het terras. “Vanaf een uur of vijf controleren we iedereens QR-code, voor die tijd doen we het steekproefgewijs. Zo pakken ze het ook aan in andere steden”, aldus De Ruijter.
Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij sport: één op de drie sporters komt niet opdagen voor het gereserveerde sportmoment. De Ruijter is enorm teleurgesteld: “Het is echt fucked up. Terwijl we steeds meer klachten krijgen over weinig beschikbare momenten, hadden we vorige week maar liefst vijfhonderd mensen die niet kwamen opdagen zonder afzegging. Schiet mij maar lek. We overwegen nu om tijdelijk de passen te blokkeren van mensen die twee keer in één week zonder afzegging een no-show zijn.”
Twee keer zoveel werk
In tegenstelling tot de complexe situatie bij Erasmus Sport, is het bij campuskroeg In De Smitse als ‘normale’ horecalocatie een stuk duidelijker hoe de maatregelen moeten worden nageleefd. Iedereen die naar binnen wil – ook bij toiletbezoek – moet gecontroleerd worden. Na controle krijg je dan een stempel. De Smitse houdt de pui voorlopig dicht, zodat er makkelijker gecontroleerd kan worden aan de deur.
Secretaris Finn van der Linden: “We zijn blij dat de kroeg weer vol kan en de onmogelijke taak om iedereen te vragen te blijven zitten op drukke avonden voorbij is, maar controleren wordt wel vervelend. Nu moeten we met twee bestuursleden op een avond staan, want je kan niet én barhoofd zijn én QR-codes controleren.” Hij hoopt dan ook dat de toegangscontroles in november niet meer nodig zijn.
Ik word hier ontzettend melig van.
Ook als je gevaccineerd bent kun je nog COVID-19 krijgen, dus wat heeft zo’n QR-code dan voor nut als je nog steeds andere mensen kunt besmetten met dit “levensgevaarlijke” virus?
Ik ontken niet dat er daadwerkelijk mensen aan dood zijn gegaan, maar ik merk er zelf echt helemaal niets van. De helft van mijn collega’s heeft het gehad en voelde zich na pakweg 2 dagen weer prima.
Ik snap dat de regering iets moet doen om het virus te reguleren, maar aan de andere kant fixeren mensen zich teveel op ‘regels’, in plaats van zelf na te denken.
Gaat meer om de implementatie van de QR-code over de gehele linie. Ofwel, een QR-maatschappij. Waarbij niet alleen je “vaccinatie-status” op wordt weergegeven, maar binnenkort hoogstwaarschijnlijk ook andere informatie. Op basis daarvan wordt bepaald of jij wel/niet mag deelnemen aan het sociaal-maatschappelijk leven. Dus een soort alternatief voor het ‘social credit system’ in China.
Zeer teleurstellend om te zien dat de EUR hier geen kritisch houding tegenover lijkt te hebben. In plaats daarvan hebben we een vreugdevolle meneer de Ruijter, die geen probleem heeft om recreatieve sporters continue te surveilleren en als het moet hun pasjes te gaan blokkeren. Dat is pas echt fucked up.
Reageren niet meer mogelijk.