Hoeveel extra werk de sluiting van het Polakgebouw is voor de roostermakers kan Stella Verbrugge, hoofd studentenadministratie, niet zeggen. Rustig is het al tijden niet. De roosters omzetten van online naar hybride is een flinke klus geweest, en ook de maximale groepsgrootte van 75 mensen heeft voor veel extra werk gezorgd. 20 procent van het rooster is daarvoor omgegooid. De sluitingen van Tinbergen en Polak zorgen voor een ‘behoorlijke verhoging van de werkdruk’. “Het is niet anders, maar ik heb wel met ze te doen”, zegt Verbrugge.
Studieplekken
De beschikbare studieplekken in de UB zijn snel vol, net als alle andere plekken. Matteo, student Strategic Management, studeert deze dagen dan maar in de C-hal. Normaal zit hij liever in Polak. Het is moeilijk om nu een plekje te vinden, zegt ook Sameeksha (Economie en Econometrie): “Iedereen probeert andere gebouwen om te zien of daar iets beschikbaar is.” Wie goed zoekt, vindt nog wel een studieplek, zegt Matteo. Wel is het moeilijk om iets te vinden waar je met studiegenoten samen kan werken aan opdrachten. “En in deze gebouwen loopt iedereen van en naar colleges, dus het is moeilijk om je hier te concentreren”, besluit Sameeksha.
Ondernemers
De telefoon staat roodgloeiend bij kapper Lydia. Haar zaak zit op de begane grond van Polak. “Zo na de zomer zaten we helemaal volgeboekt”, vertelt ze. “Ik heb ook veel vaste klanten die niet op de campus werken of studeren, zij zien het nieuws pas als ze voor mijn deur staan. Tot diep in de nacht krijg ik berichtjes van klanten die mij veel sterkte wensen. Het is ook niet niets na anderhalf jaar corona en een stille campus.” Een klant legde Lydia daarom zelfs in de watten: “‘Jij hebt nu wel genoeg meegemaakt, kom vanavond maar bij mij eten’, zei ze. Ik knip haar al 22 jaar, sinds ze nog op de EUR studeerde.”
Zoveel berichten als de ondernemer uit Polak krijgt van klanten, zo weinig hoort ze van de universiteit. “Ik heb nog helemaal niets gehoord. Ze zullen zelf ook nog wel van niets weten. Ik plan gewoon weer afspraken in voor na 26 september.”
Met de andere ondernemers was ze afgelopen maandag om 10 uur op de campus om wat spullen te pakken. Snel kwamen er beveiligers aangesneld die zeiden dat ze toch echt niet naar binnen mochten. “Ach ja. Gelukkig was ik dit keer niet zo overdonderd van de sluiting. Dat was vier jaar geleden wel anders. En gelukkig weet ik wel dat mijn klanten terugkomen.”

Opnames
De geplande opnames van colleges, webinars en Massive Open Oonline Courses (MOOC) in de studio in Polak zijn bijna allemaal verplaatst, vertelt ict-specialist Ramon Bovenlander. “De studio naast de aula hadden we net ontmanteld, en is nu door de technische collega’s weer opgebouwd. Het Paviljoen bood aan dat we daar de webinars mochten opnemen. We hebben contact gehad met de collega’s uit Delft. Als het nodig is, kunnen we ook daar opnames plannen. Twee afspraken zijn door de klanten zelf afgezegd, de rest is verplaatst naar andere locaties.” De opnames van grote colleges kunnen gewoon doorgaan, die zijn veelal in collegezalen op de campus.
“In dit soort gevallen moet je met creatieve oplossingen komen”, zegt Bovenlander. “De geplande MOOC over diversiteit in het voetbal gaan we nu opnemen bij of Erasmus Sport of bij voetbalclub Excelsior.”
Bovenlander pakt zijn telefoon erbij als hij het over creatieve oplossingen heeft. “Net na de sluiting van Polak liep ik buiten rond en zag een docent die buiten verder was gegaan met zijn college. Laptop open en door. Ook dat is een creatieve oplossing.”
EM zoekt een motto en jij mag ’t bedenken!
Ieder zichzelf respecterende organisatie vindt zichzelf elke paar jaar weer opnieuw uit.…