De oorzaak van de scheuren is nog onduidelijk. Het gebouw blijft tot 26 september gesloten voor onderzoek. Uit dat onderzoek moet blijken wat er nodig is om het gebouw weer veilig te kunnen gebruiken. De sluiting geldt voor het hele gebouw, dus de onderwijsruimtes, studieplekken, winkels in de plint en de Community for Learning and Innovation.

Meerdere verdiepingen

“Vanochtend zagen medewerkers van de beveiliging en vastgoeddienst van de universiteit scheurtjes in de vloer”, vertelt universiteitswoordvoerder Rateb Abawi. Het gaat om haarscheurtjes en wat grotere scheuren in de plafonds van meerdere verdiepingen van het gebouw.

Daarom is het gebouw vanochtend iets na tien uur per direct ontruimd. Die evacuatie verliep rustig. Studenten die hun spullen hebben laten liggen, kunnen die ophalen bij de beveiliging in het Van der Gootgebouw.

Onderzoek

“We verwachten geen acuut instortingsgevaar door de scheuren”, zegt Abawi. “Maar dat laten we wel onderzoeken.”

Vier jaar geleden werd Polak ook al gesloten omdat de veiligheid van de vloerconstructie niet kon worden gegarandeerd. Uit onderzoek bleek toen dat er een vergelijkbare constructie was gebruikt als bij de parkeergarage van het vliegveld bij Eindhoven. Die parkeergarage stortte voor een deel in.

Of de scheuren nu verband houden met die constructie is nog niet duidelijk. “Het probleem van toen is verholpen en wordt constant gemonitord. We weten nog niet of er sprake is van hetzelfde probleem”, aldus Abawi. Dat laat de universiteit de komende weken onderzoeken. Daarom is het Polakgebouw in ieder geval tot 26 september gesloten.

Polakgebouw

Lees meer

Polakgebouw per direct ontruimd en tijdelijk gesloten

Het Polakgebouw is donderdagavond per direct ontruimd en tot nader order gesloten. De…

Lees één reactie