Isabel Albuquerque (30) komt uit Recife, een stad in het noordoosten van Brazilië. Voor haar Master Global Markets, Local Creativities woonde ze eerst een paar maanden in Glasgow, daarna een jaar in Barcelona en nu in Rotterdam. Ze kon begin dit jaar via een vriendin een kamer huren op een plek in Middelland die de veelzijdigheid van West prachtig laat zien. Aan de ene kant is de Heemraadssingel met rustgevend groen en statige herenhuizen, aan de andere kant de bruisende drukte van de Nieuwe Binnenweg.

Voelt als thuis

“We hoeven alleen maar de deur uit te stappen om gezellig wat te drinken”, vertelt Isabel voor Café Steijn, waar ze regelmatig komt met haar huisgenoten. “Ik was zo verrast door de drukte hier op straat, er zijn altijd wel mensen. Dat is zo fijn, ook tijdens deze coronatijden, dat je wat mensen kan zien. Het voelt een beetje aan als thuis voor mij. Alleen regent het in Recife niet zoveel”, lacht ze, schuilend onder een afdakje. Ondanks het slechte weer gaat het leven op de Nieuwe Binnenweg door. Fietsers banen zich een weg tussen de regendruppels, foutgeparkeerde auto’s en de verraderlijke tramsporen.

Iets verderop – het regent inmiddels niet meer – rinkelt de tram hard. Een auto blokkeert een deel van de weg. De bestuurder haast zich vanuit Warung Mirosso om zijn auto te verplaatsen. “Het ruikt hier heerlijk”, zegt Isabel. “Ik moet Surinaams eten echt nog proberen.”

Oude Noorden foto Ronald van den Heerik 280721-047 (EM)

Lees meer

‘Als je verder kijkt, is Noord de perfecte plek om te wonen’

Het Oude Noorden heeft hippe straten en rauwe randen, groene parken en bonte bewoners.…

Braziliaans snoep

Isabel_05 (EM)
Beeld door: Amber Leijen

In de Braziliaanse speciaalzaak Supermercado Finalmente Brasil, waar ze vaak boodschappen doet, herkent de man achter de kassa haar. “Oi!” Ze voeren een gesprek in het Portugees. Vijf jaar geleden werd het filiaal geopend in Rotterdam en West was, met haar diverse populatie, daar de perfecte plek voor. Behalve guarana, tapioca en marmelada staan er vooral heel veel maisproducten. Isabel koopt een pakje paçoca, een typisch Braziliaans snoepje gemaakt van pinda en suiker.

“Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel diversiteit gezien als hier in Rotterdam”, zegt Isabel. “Kijk eens naar deze straat! Alsof de hele wereld hier in het klein te zien is. Het is ook zo fijn dat ik altijd wel kan praten met mensen, iedereen spreekt Engels. Dat was echt anders in Barcelona bijvoorbeeld.” Ook de relatief gunstige huurprijzen in West vindt ze prettig. “Ik betaal minder huur en ik woon in een mooiere buurt dan veel van mijn vrienden. Ze zijn allemaal een beetje jaloers!”

Maayke heeft na drie jaar nog lang niet genoeg van Kralingen.

Lees meer

Kralingen is een beetje een bubbel, maar wel een erg gezellige

Terwijl het één van de duurste plekken van Rotterdam is, blijft Kralingen een immens…

Gezinnen

Aan het Genestetplein in Spangen, aan de westelijke oever van de Delfshavense Schie, deelt derdejaars geneeskundestudent Mees Kommers (21) een huis met drie andere studenten. De avond tevoren hadden ze nog een feestje ter vervanging van de verloren festivalzomer. Gelukkig niet tot de ergernis van hun buren. “We wonen in een wijk met alleen maar gezinnen en we zien onszelf eigenlijk ook wel een beetje als een gezin. We hebben drie buurmeisjes die altijd heel graag met ons meedoen, bijvoorbeeld toen we hier de muren aan het verven waren. Ze zijn wel een beetje geïntrigeerd door ons studentenleven denk ik”, vertelt Mees met een glimlach, terwijl de meisjes vanachter het raam naar ons gluren.

De mooie veranda’s, goed onderhouden hegjes en de grote speelplaats van het Genestetplein staan in schril contrast met het imago van Spangen als een van de slechte wijken van Rotterdam. De wijk heeft ook wat bijzondere bezienswaardigheden, waaronder Spartastadion Het Kasteel, het oudste voetbalstadion van Nederland en de oude koffie-, thee- en tabaksfabriek van Van Nelle. Mees woont nog maar net een jaar in West, maar heeft wel al wat favoriete plekken. Op de fiets laat hij de Justus van Effenstraat zien, waar in 1922 een revolutionair wooncomplex werd opgezet met een verhoogde woonstraat. Zijn Delftse vrienden die architectuur studeren zijn enthousiast over Spangen, vooral vanwege dit wooncomplex. Het complex, nu een soort gated community, is perfect onderhouden met haar groene binnenterrein en grote galerijen.

IMG_34572.JPG
Mees op het dakpark met de bordjes van de Action net te zien linksonder Beeld door: Ferayed Hok

Frikandellen

Om de hoek zit Snackbar Florida, een typisch Rotterdamse snackbar die door de huisgenoten gefrequenteerd wordt. “Aan het begin van de pandemie waren we allemaal nogal gedeprimeerd door de lockdown en toen hebben we hier heel veel frikandellen en patat gehaald. Het leek wel een soort buurtcentrum waar iedereen elkaar ontmoet. Als we nu een keertje niet weten wat we moeten eten, halen we hier frikandellen.”

Vergeleken met de Nieuwe Binnenweg is het stil op straat in Spangen. Net buiten de wijk, aan de overkant van het Marconiplein ligt het Dakpark, waar Mees weleens een avondwandeling maakt met zijn huisgenoten. Hij wijst naar de bordjes van de Action en de Albert Heijn XL die vanaf het dak te zien zijn. “Dat zijn toch echt twee basisbehoeften van een student”, grapt hij. Het waait hard op het dak van het winkelcentrum, waar je een houten speeltuin en een variëteit aan bloemen, planten, bomen, grassen én konijnen tegenkomt. Die dieren zorgden de afgelopen jaren voor zoveel overlast door gaten te graven in de grond, dat het dak instabiel kon worden. Nu worden ze verjaagd met zuilen die geur afgeven.

“Ik vind het heel fijn dat ik zo dicht bij het Erasmus MC woon en dat er zulke mooie plekken in de buurt zitten. Het is hier eigenlijk nog onontdekt. Zelfs in de zomer komen hier niet heel veel mensen”, zegt Mees. Vanaf een kleine verhoging kijken we uit over een alternatieve skyline van Rotterdam: de combinatie van industrieterreinen, woontorens The Lee Towers en de oude stadshavens in het Merwe-Vierhavengebied. “Als je de drukte wilt opzoeken, dan kun je de stad in gaan. Hier kunnen we vooral genieten van de rust”, concludeert Mees.

Wonen op Zuid Dies 2 – Wouter Sterrenburg

Lees meer

Zuid een brug te ver voor studenten? ‘Met de sociale cohesie zit het wel goed hier’

Terwijl veel studenten zelden voet over de Erasmusbrug zetten, is het voor anderen hun…