Hoe kom je als student op Zuid terecht? Voor student Marketing management Marieke van Rossem (21) – die er nu zo’n anderhalf jaar woont – was het een makkelijke keuze. Haar ouders hielpen door een huis te kopen waar zij met vriendinnen kon wonen. Ondanks het feit dat er een groep studenten woont, ruikt het huis alsof het net is opgeleverd. Aan de grote eettafel in het nieuwbouwhuis vertelt ze: “Een van de voordelen van Zuid is dat het goedkoper wonen is dan een hoop andere buurten, dus we hebben best wel wat ruimte voor met z’n vijven. Zo hebben we een flinke tuin, wat in de zomer enorm fijn is.”

Oude Noorden foto Ronald van den Heerik 280721-047 (EM)

Lees meer

‘Als je verder kijkt, is Noord de perfecte plek om te wonen’

Het Oude Noorden heeft hippe straten en rauwe randen, groene parken en bonte bewoners.…

Ondanks de grote woning was ze nog wel huiverig voordat ze naar de Tarwebuurt vertrok. “Ik had wel wat vooroordelen over wonen op Zuid: te ver van het centrum, een beetje sketchy en er wonen niet veel studenten. Maar dat valt in de praktijk mee. Met een kwartiertje fietsen sta ik in de Witte de Withstraat, dus dat is eigenlijk niet veel verder dan vanuit Kralingen. Dat er weinig studenten wonen klopt wel, maar aangezien we hier tijdens corona zijn komen wonen heb ik daar nog niet zo veel van gemerkt.”

Wonen op Zuid Marieke – Wouter Sterrenburg
Marieke en haar huisgenoten hebben genoeg ruimte in de woonkamer voor spraakmakende meubelstukken. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Coronawandelingen

Vanwege de pandemie hebben Marieke en haar huisgenoten het afgelopen jaar veel gewandeld. Een prima manier om de wijk te leren kennen. Zo is Marieke vaak naar Katendrecht gewandeld, dat aan de overkant van de Maashaven ligt. We verlaten de eettafel en gaan de deur uit, om er samen een rondje te lopen. “Voordat ik op Zuid kwam wonen, was ik hier nog nooit geweest”, vertelt ze. “Dat terwijl het echt een prachtig stukje Rotterdam is. Het Deliplein zit vol met terrasjes, die niet onder doen voor die in het centrum. Iets verderop heb je voor hotel New York een grasveldje, waar je ook heel fijn kan zitten als het lekker weer is. Het Park naast de Euromast is dankzij de Maastunnel ook dichtbij, dus voor lange zomeravonden is dat geweldig.”

Bij de vraag of de wandelingen ook weleens de andere kant op gaan, richting Zuidplein, moet Marieke even nadenken. “Nee, niet om gewoon te wandelen”, geeft ze toe. “Ik voel me daar niet onveiliger, maar het is wel wat meer vervallen en er zijn soms meer zwervers, bijvoorbeeld. Er zijn wel chille Poolse supermarktjes en veel kleine winkeltjes. Die diversiteit van het aanbod en in de wijk vind ik ook prettig.”

Cohesie

Hoewel er maar weinig studenten op Zuid wonen, is de sfeer onder buren er niet minder om. Zo viel Marieke op dat een praatje op straat zo gemaakt is. “Toen we met de tuin bezig waren, was het een flinke klus om het zand van de straat naar achter te krijgen. Aan de lopende band kregen we van buren de vraag of we hulp nodig hadden en stopten mensen voor een kort gesprekje. Daaraan merkten we al gelijk dat het met de cohesie op Zuid helemaal goed zit.”

Het Deliplein.
Het Deliplein. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Sociologiestudent Dies Hagen (21) herkent dat gevoel van cohesie wel. Hij woont nu al twee jaar op Zuid woont met zijn vriendin. Als het weer een beetje mee zit, gooit hij op zondagmiddag de televisie en een stel stoelen de straat op om voetbal te kijken met vrienden, wat leidt tot gezellige taferelen. “Er gaat geen wedstrijd voorbij zonder dat mensen vanaf de andere kant van de straat luidkeels naar de score vragen, of dat iemand die voorbijloopt even blijft hangen om te kijken wat Feyenoord doet. Vaak biedt iemand die net van de Poolse supermarkt komt een biertje aan, haha.”

Bakfietsmoeders

Dies twijfelde niet lang over gaan wonen in Charlois. De betaalbaarheid maakte het al snel aantrekkelijk en de vooroordelen verdwenen als sneeuw voor de zon toen hij en zijn vriendin Sophie er kwamen te wonen. “De moeder van Sophie zei van tevoren dat ze echt niet alleen moest fietsen, maar in de praktijk wemelt het hier van de bakfietsmoeders op een doordeweekse dag.”

Bij Dies om de hoek is het een oase van rust. Het hofje met de oude kerk in het midden voelt haast dorps. Op een bankje vertelt hij verder: “Onze gedeelde tuin was nog een lichte zorg, want wat als je niet goed met je buren kan opschieten? Maar ook die angst bleek ongegrond: naast ons woonde een homostel met hun hond met wie we het supergoed konden vinden. Eigenlijk wordt het hier steeds leuker. Omdat er enorm veel vraag naar woningen is in Rotterdam, merk je dat Charlois steeds meer onderdeel van de stad wordt.”

Wonen op Zuid Dies – Wouter Sterrenburg
Dies heeft een hofje met een oude kerk vlak naast zijn huis, wat bijdraagt aan het dorpse gevoel. Beeld door: Wouter Sterrenburg

Maastunnel

Die betere aansluiting naar de stad is merkbaar in de wijk. Waar deelscooterverhuurders tot voor kort Zuid niet bedienden, vind je ze inmiddels ook bij Dies in de buurt. “De komst van de deelscooters maakt het een stuk makkelijker om snel even de stad in te gaan, net als de Maastunnel. Een hoop vrienden studeren bij het Erasmus MC, en via de tunnel ben je daar in een handomdraai. Toen die gerenoveerd werd, voelde de stad een stuk verder weg. Dus net als andere studenten die op Zuid wonen maak ik gretig gebruik van de optie om met lekker weer in Het Park biertjes te doen.”

Het studentenleven in Kralingen mist hij niet zo, wat geholpen wordt door het feit dat hij samenwoont en vrienden van hem in de buurt wonen. Kralingen is een beetje een bubbel, vindt hij: “Met een vriend uit Kralingen heb ik het vaak over het verschil tussen onze wijken. Terwijl hij Kralingen heel prettig wonen vindt, voelt het toch als een witte bubbel. Niet echt een weerspiegeling van hoe ontzettend divers Rotterdam is. Hier heb je dat wel, dat vind ik zelf ook veel interessanter en leuker zo.”

Daarnaast is het geen straf om dicht bij de Maas wonen, waar je een geweldig uitzicht hebt over de skyline van Rotterdam. Op nog geen vijf minuutjes lopen sta je aan het fonkelende rivierwater, met de S.S. Rotterdam en de Euromast als blikvangers. “Natuurlijk heb je hier wat rafelrandjes, maar die zal je altijd hebben in een stad. Maar als er bijvoorbeeld plots een koelkast midden op straat staat, vind ik dat eigenlijk best wat hebben.”