Een ‘gewone’ Eurekaweek, Prins kan haar geluk amper op. Het bestuur durfde er niet op te hopen. Dit ‘droomscenario’ was het eerste scenario, maar er lagen ook anderhalvemeterplannen klaar. Zo gaat de Eurekaweek van 2021 er − hopelijk − uitzien.

Scenario’s twee en drie liggen inmiddels in de kast van het Eurekaweekbestuur, ergens in hun kantoor in het G-gebouw. “En er zit een heel groot slot op”, zegt Prins. “Maar mocht het nodig zijn dan halen we ze eruit. In dat geval liggen er hele gave plannen klaar. Toch gaat er niets boven de plannen die we nu kunnen doorzetten.” De blije reacties van studenten, verenigingen en andere partners stromen binnen sinds het bestuur eind vorige week aankondigde dat de Rotterdamse introductieweek als vanouds zou zijn. De kaartverkoop gaat volgens Prins sindsdien nog harder dan daarvoor.

Eurekaweek_2018-26

Lees meer

Droom komt uit: Eurekaweek gaat ‘gewoon’ door

De Eurekaweek gaat ‘gewoon’ door. Gisteren hakte de universiteit de knoop door om…

Zondag 15 augustus: international day

Terug is de middag voor internationale studenten. “Als je naar het programma kijkt, krijg je wat flashbacks naar 2019”, vertelt Prins. “We zijn terug in vol ornaat, en daar hoort de dag voor internationals bij. Zo kunnen zij elkaar al een beetje leren kennen.” Deze zondag is een zogenoemde ‘soft landing’. De studenten kunnen elkaar rustig leren kennen op een informatiemarkt waar veel verenigingen zullen zijn.

Maandag 16 augustus: kennismaken in Ahoy, de stad en de Maassilo

Het verwachtte recordaantal eerstejaars komt op maandagochtend samen in Ahoy. Wel moeten de 4500 eerstejaars een groen vinkje in de CoronaCheck-app kunnen laten zien. Anders kom je bij de Eurekaweekevenementen niet binnen. Als je volledig gevaccineerd bent, in de afgelopen veertig uur negatief getest bent op corona of in het afgelopen half jaar positief getest bent (en nu weer klachtenvrij bent), kun je een QR-code krijgen. Zonder die code heb je niets aan je kaartje voor de Eurekaweek, dan moet je jezelf alsnog laten testen.

De Eurekaweek informeert deelnemers over wanneer ze zich het beste kunnen laten testen voor toegang. “Er zijn twee testmomenten nodig. Vooraf en een keer tijdens de week”, zegt Prins. “We hebben geen eigen testlocatie in Rotterdam, maar gelukkig kun je op meerdere plekken in Rotterdam getest worden. De locaties poppen overal op.” Prins is erg blij met de optie van Testen voor Toegang. Het wordt aangeraden door het ministerie, het werkt simpel en het Eurekaweekbestuur hoeft geen eigen testmethode op te tuigen. “Dit systeem geeft ons als bestuur zoveel rust. Er waren wel wat opstartproblemen de afgelopen weken, maar dat is half augustus vast verholpen.”

Na de openingsceremonie op Zuid staat een lunch op de Binnenrotte op het programma. Daarna gaan de studenten in spe met hun groep op pad. In de app van de Eurekaweek krijgen ze vragen of opdrachten en als ze de juiste antwoorden invullen, krijgen de deelnemers de volgende locatie toegestuurd. “Dit is een blend van 2020 en 2019”, vertelt Prins. “Vorig jaar konden we nieuwe dingen proberen en het spel met de app is gebleven. Wel zijn studenten meer verspreid door de stad. Zo kunnen we groepsvorming voorkomen én studenten meer van de stad laten zien. De hoogtepunten van Rotterdam zijn echt niet alleen maar in het centrum.”

Traditiegetrouw wordt de eerste volle introductiedag afgesloten op het openingsfeest. Of het weer in de Maassilo is, is alleen nog even afwachten. “De Maassilo is nu een grote vaccinatielocatie”, legt Prins uit. Wie na het openingsfeest nog zin heeft in een feestje kan langs de studentenverenigingen gaan. Ook de verenigingen moeten werken met Testen voor Toegang als er grote feesten worden gegeven. “Wij hoeven geen aparte corona gerelateerde afspraken met de verenigingen te maken. Ze moeten zelf voldoen aan de eisen als ze een vergunning willen van de gemeente Rotterdam.”

Dinsdag 17 augustus: campusdag buiten de campus

Dinsdag is de campusdag, al vindt die voor een deel buiten de campus plaats. “Er wordt veel gebouwd op de campus, alles ligt open. In de zomer wordt dat nog meer. De informatiemarkt moet dit jaar dus ergens anders plaatsvinden. Het is wel in de buurt van de campus. Aan de precieze locatie wordt nog gewerkt. Ook alle standhouders moeten ook een QR-code van de CoronaCheck-app hebben.” Studenten komen tijdens deze dag wel op de campus voor de rondleiding en de facultaire opening.

Lunch en avondeten krijgen de deelnemers. “Achter de schermen zijn we constant bezig met verduurzaming, maar we willen het ook overbrengen aan de studenten. We hebben een grote impact, want we zijn de hele week aan het consumeren.” De lunch is de hele week vegetarisch. Bij twee van de vier avondmaaltijden kunnen studenten kiezen voor vlees. “Minder vlees eten scheelt veel uitstoot, zeker met meer dan vijfduizend mensen tegelijkertijd. De studenten, gidsen en crew eten natuurlijk allemaal mee.”

Dinsdagavond komen de studenten terug in Ahoy voor de biercantus. “Heel leuk dat dit weer door kan gaan”, zegt Prins. “We zetten de ruimte weer helemaal vol met biertafels en er is een band die de hele avond zal spelen. Franse, Spaanse, Nederlandse (het ‘Rotterdamlied’ bijvoorbeeld) en vooral Engelse nummers. En Duits natuurlijk: Trink, trink, Brüderlein trink! Laß doch die Sorgen zu Haus!”

Bier Cantus 2019, Eurekaweek

Zo zag de biercantus er in 2019 uit

Meeblèren bij de cantus in Ahoy

Een avondje ongegeneerd zingen (of: meeblèren) en drinken in Ahoy.

Woensdag 18 augustus: festival en nachtleven

Op woensdag geen sportdag dit jaar, maar een festival op het Lloyd Multiplein in Delfshaven. “In het scenario met anderhalve meter afstand zouden we twee festivaldagen hebben. De helft van de deelnemers zou op dinsdag festival hebben en woensdag campus, de andere helft andersom. We moesten dit festival al gaan regelen. En om makkelijk te kunnen switchen tussen scenario’s is het festival naar de woensdag gegaan.”

De woensdagavond is om het Rotterdamse nachtleven te leren kennen. Op verschillende plekken in Rotterdam verwelkomen horecazaken studenten. “Daar kunnen ze bijvoorbeeld karaoke zingen, pubquizzen doen, of muziekbingo spelen. De cafés mogen dit zelf invullen. Deelnemers bezoeken twee plekken, die een beetje bij elkaar in de buurt liggen.” Deelnemers die geen zin hebben in een uitgaansavond kunnen meedoen met het parallelprogramma. “Dat is voor iedereen die niet van harde muziek houdt, geen alcohol wil drinken, geen zin heeft in drukke feesten of iets meer tot rust wil komen. We werken dus ook aan iets minder massaals waar je elkaar rustig kan leren kennen.”

Eurekaweek 2018

Onderdeel van de Special

Eurekaweek 2019

Al het nieuws, foto’s en video’s over de Eurekaweek.

Donderdag 19 augustus: sport en ‘letterlijk vuurwerk’

Op de laatste dag kunnen de nieuwe studenten sporten bij atletiekvereniging PAC in Kralingen. Hoewel sporten misschien een groot woord is. Tijdens de sportdag in 2019 stond het veld vol opblaasattracties, er was twister en ook bier. De studentensportverenigingen mogen zelf kiezen welke spellen ze meenemen. Erasmus Esports nam in 2019 meerdere computers mee naar de atletiekvereniging.

En op de laatste avond is The Night of The Songs. Dit slotfeest is ook dit jaar weer op het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. “Dat is letterlijk vuurwerk”, zegt Prins over het feest en het daadwerkelijke vuurwerk dat de week zal afsluiten. “Dat we met z’n alleen aan de voet van de Erasmusbrug kunnen staan, vind ik echt heel erg tof. Het is zo’n mooie locatie. Je ziet vanaf daar de hele skyline.”

De zenuwen beginnen te komen bij het bestuur, vertelt Prins. “We hebben nog zes weken om alles nog leuker, gaver en grootser te maken. Het komt echt heel dichtbij. Als ik alle aanmeldingen binnen zie stromen denk ik: ze komen echt. Alle 4500 deelnemers staan straks hier in Rotterdam!”

eurekaweek 2020_01

Onderdeel van de Special

Eurekaweek 2020

De Eurekaweek 2020 begon op 17 augustus en was – corona – een speciale,…