Afgelopen maanden waren erg onzeker voor de topsportende studenten. “Ik geloofde het gewoon niet toen ik hoorde dat de Spelen doorgaan”, zegt masterstudent Bedrijfskunde Marloes Keetels, met het Nederlands hockeyteam favoriet voor Olympisch goud. “De Spelen betekenen veel voor mij. De afgelopen keer, in Rio, kregen we zilver. Afgelopen jaren heb ik alleen maar gedacht aan het winnen van goud. Ik kijk er echt naar uit.”

Iris Wolves gaat voor het eerst naar de Spelen met het waterpoloteam. Ook de masterstudent Gezondheidsrecht is opgelucht. “Ik ben zo blij dat het doorgaat. Ik hoop dat de Spelen veilig worden georganiseerd. Ik denk ook dat het een goede beslissing is om geen publiek toe te laten.”

iris wolves op weg naar tokio

Lees meer

Op weg naar Tokio: ‘Het is heel gek dat je nu ineens niet meer weet waar je het allemaal voor doet’

EM volgde vijf studenten op weg naar Tokio 2020, maar inmiddels zijn de Spelen een jaar…

Afgesloten bubbel

De Olympische studenten krijgen vanwege de noodtoestand in Tokio te maken met een groot aantal voorzorgsmaatregelen tijdens de Spelen. Zo moeten alle deelnemers dagelijks worden getest en mogen zij het Olympisch dorp niet zomaar verlaten. “We zitten in een soort afgesloten bubbel. Voordat we naar het dorp gaan worden we al vijf keer getest en ook iedere keer voordat we bij elkaar komen in de eetzaal”, vertelt Keetels. “Dat gaat wel even wennen worden.”

Wolves had graag meer van Japan gezien. “Het had me heel leuk geleken om na de Spelen nog op reis te gaan, maar helaas kan dat niet. En dat is ook begrijpelijk, gezien de situatie.”

marloes keetels hockey nederlands team foto koen suyk

Lees meer

Op weg naar Tokio: hockeyster Marloes Keetels wil nu écht die gouden medaille

EM volgt vier studenten op weg naar Tokio 2020. Deel 2: tophockeyster en…

Drie keer per dag naar de gym

Voorbereidingen en keihard trainen voor de Spelen gaan ondanks de maatregelen ongestoord verder. “De sfeer van nu doet me een beetje denken aan vroeger”, zegt Keetels. “Na het trainen doe je je trainingspak aan en je rijdt meteen naar huis. We mogen namelijk niet meer douchen.” Zolang de maatregelen geen invloed hebben op het veld is het voor haar allemaal wel te doen. “We spelen op dezelfde manier als altijd en de sfeer op het veld is goed. We hebben nog steeds een teamgevoel, dat is voor mij het belangrijkst.”

Volgende week komt Wolves met haar nationale waterpoloteam samen om volle bak te trainen. Per dag staan er drie fitness-sessies en twee watertrainingen op het programma. “We focussen ons op het fit worden en we maken ons klaar om te spelen tegen onze tegenstanders. Je moet wel een beetje weten tegen wie je speelt.” Ook Keetels heeft een druk trainingsschema voordat ze naar Tokio vertrekt. “Over een paar weken staat het Europees Kampioenschap voor de deur en daar moeten we eerst nog hard voor trainen. Ik heb dus absoluut geen tijd om uit te rusten voordat ik vertrek naar Japan.”

Na de Spelen

De Spelen zijn een hoogtepunt, maar zeker niet het eindstation voor de topsporters. “Sowieso blijf ik nog een jaar hockeyen”, zegt Keetels. Toch heeft ze daarnaast ook andere ambities na te jagen. “Ik wil bijvoorbeeld ook werkervaring opdoen en proberen om parttime aan de slag te gaan.”

Wolves verhuisde vorig jaar naar Barcelona voor haar sport en dat smaakt naar meer. Ook na de zomer speelt ze bij CE Mediterrani, de elfvoudige kampioen van Spanje. “Ik speel nog wel een tijdje door in Barcelona. Er is nog genoeg te doen: in september speel ik ook op het EK.”

Iris Wolves en Marloes Keetels in EM TV Bron: youtu.be
Marieke Keijser foto Ronald van den Herik (4)

Onderdeel van de Special

Op weg naar Tokio 2020

Studenten Amber Meulenbeld, Marloes Keetels, Malou Pheninckx, Iris Wolves en Marieke…